Így csempésszen gumifeldolgozót egy kisvárosba

2015.11.24. 16:17
Vajon miért akar egy Csányi Sándorhoz köthető, új cég úgy vállalkozást indítani, hogy a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja azt?

A Magyar Nemzet írta meg, hogy egy szlovák cég technológiáját használná az a hulladékfeldolgozó üzem, amit a Kormány.hu-ra kitett dokumentumok (ZIP) szerint kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítanának.

A Homatech Recycling Kft. a Dunamenti Erőmű Zrt. helyi telepéhez tartozó területen létesítene ötven főt foglalkoztató üzemet. Ez az ötven fő amúgy szép gesztus azok után, hogy az elmúlt években az erőmű sok százas dolgozói létszámát néhány tucatra csökkentették. Az MNO cikke kiemeli, hogy a tervezet véleményezésére összesen egy egész nap állt az emberek rendelkezésére. A lap szerint a helyi vezetésnek nem volt nagy beleszólása a Csányihoz kötődő vállalkozás projektjébe. A Homatech ennek az ellenkezőjét állítja: "a vállalat vezetője, István Gábor, valamint a fővállalkozó cég vezetője is a közelmúltban részletes interjúkban számoltak be a cégindulásról, a beruházásról az NRGreport.com szaklapban" – írták. A cég keddi közleménye szerint "a százhalombattai önkormányzattal hetek óta zajlanak az egyeztetések, a város vezetése üdvözli az épülő beruházás tervét".

Érdemes megjegyezni, hogy Százhalombatta polgármestere, Vezér Mihály, illetve az őt támogató képviselők nem a Fidesz, hanem egy helyi szervezet, az ÉSZKE (Értünk, Százhalombattaiakért Egyesület) színeiben indultak a választásokon.

gumi4
Fotó: dron.sk

A hulladékfeldolgozóról a Kormány.hu-s munkaanyagból nem derül ki sok. Az MNO megvizsgálta a Homatech hátterét, és kiderült, hogy a többségi tulajdonos a Csányihoz köthető Bonitás 2002 Kft., illetve egy szlovák cég, a technológia gazdája, egy bizonyos DRON Industries.

Ha megnézzük, mivel is foglalkozik ez az utolsó cég, támadhatnak tippjeink, hogy miért is kell ez a különleges eljárás. Ugyanis ha egy beruházás megkapja ezt a bélyeget, az egy halom előnnyel jár, például az amúgy szükséges engedélyek és vélemények beszerzése alól is mentesülhetnek a vállalkozók. Nem kell például a település építészeti-műszaki tervtanácsi véleménye, a településképi véleményezési eljárás is elmaradhat, és a településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Vagyis csupa olyan dolog, ami miatt megakadhatna egy olyan, gumihulladék-feldolgozásra kihegyezett beruházás, ahol a technológiát adó szlovák cég dunaszerdahelyi telepe 2012-es képek alapján

így néz ki a Google utcakép-szolgáltatása szerint:
 
gumi
Fotó: Google Maps

Nem égetés, depolimerizálás

Kedd délután megérkezett a DRON Industries válasza a kérdéseinkre. A cég vezetője elmondta, hogy a folyamatot nem lehet égetésnek nevezni, mert az ő eljárásukban nincs égetés, "a hulladékot speciális kémiai eljárással" alakítják termékekké, "külső energia hozzáadás nélkül". Ez utóbbi állítást a cég kérésére a cikkben szerepeltetjük, de közben igyekszünk a leírt technológiáról minél többet megtudni független szakértőktől is. Névtelen, de a hulladékgumi-feldolgozásban jártas szakértőnk szerint vagy valami világújdonság született, vagy egyszerű pirolízisről van szó.

A DRON egy másik kérdésünkre válaszolva azt is elárulta, hogy összesen négyezer négyzetméternyi helyet tartanak majd fent a feldolgozásra beérkezett gumiabroncsok tárolására. Mint mondják, a gyártás alapanyagigényét a magyar hulladékgumi-mennyiség fedezi majd.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért pont Százhalombattán, és miért pont az erőmű területén akarnak új telephelyet létesíteni, a DRON igazgatója elmondta: az ipari környezet megléte, valamint a meglévő segédrendszerek és a magasan kvalifikált szakembergárda elérhetősége volt a döntő.

A cégvezető szerint a városlakóknak nem kell attól tartaniuk, hogy a termelés nem kívánt szagokkal jár majd, mert a folyamat megfelel minden környezetvédelmi előírásnak, és teljesen zárt rendszerben zajlik. Ez utóbbit szakértőink erősen megkérdőjelezik, ezért levélben további információkat kértünk a beruházótól.

Dunaszerdahelyieket megkérdezve kiderült, hogy a cég elég sok mindent ígért a 2008-as indulás előtt. A cég tulajdonosa 2008-ban újságcikkben tagadta azt a vádat, hogy a cég gumiégetőt építene Dunaszerdahely Ollétejed városrészében. Farkas László szerint ugyanis a cég saját hulladék-újrafeldolgozó eljárása nem gumiégetés. Mert hogy is lenne gumiégetés az, hogy a gumiból, gumiabroncsból és műanyagból álló hulladék-alapanyagot

gázégetéssel egy hermetikusan lezárt katlanban lebontják, hogy koksz, égetésre alkalmas gáz és szénhidrogén folyadékokat nyerjenek.

A Parameter.sk 2008-as cikkében megszólaló Farkas szerint az eljárás segíthet abban, hogy a régióból eltűnjenek a szeméthegyek. Nézzük csak meg ismét, mennyire sikerült ez a Google képei alapján. Ahol fekete foltokat látnak, az mind gumi. Az alábbi kép az internetes térkép adatai szerint 2015-ben készült.

gumi1
Fotó: Google Maps

A szlovák üzemben amúgy épp idén szeptember 30-án ütött ki tűz, az egyik raktárban a feldolgozási eljárásból visszamaradó, vagyis nem lebomlott gumihulladék léphetett kapcsolatba a sok esővel, és begyulladt a drótokkal, szénnel és gumival együtt tárolt salakanyag. A cég szerint a tűz kis esemény volt, a tűzoltók is alig néhány óra alatt eloltották, szennyező anyag sem került a levegőbe. Tegyük fel, hogy ez egy véletlen, egyszeri esemény. De vessünk csak egy pillantást arra, hogy néz ki a telephely a közelből, ha ez a Google-légifotó nem lett volna elég:

gumi2
Fotó: Bartalos Éva / ujszo.com

Aztán nézzük meg, mit ígér a DRON Industries a honlapján. Szép, rendezett rendszerben álló hulladékhalmokat, makulátlanra felsepert üzemi területeket, modern üzemeket. Pont úgy, ahogy azt egy „innovatív technológiát” alkalmazó, „folyamatosan fejlesztő”, „a szénhidrogén alapú hulladékok hasznosításában rejlő globális kihívásra értékteremtő megoldást kínáló” cégtől elvárná az ember:

gumi3
Fotó: dron.sk

Ehhez képest a dunaszerdahelyiek nem szeretik a gyárat, mert iszonyatosan ronda látvány az a rengeteg, felhalmozott abroncs, és hát büdös is, főleg nyáron.

És most vissza Százhalombattára, ahol a fenti céggel partnerségben létesülne hasonló üzem. A projekttel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a helyi önkormányzatnak, az állami tisztségviselőknek és a DRON Industriesnek is. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Homatech Recycling Kft keddi közleményéből az derül ki, hogy az üzem

éves szinten 30 ezer tonna használt gumi és gumihulladék

hasznosítására képes, ami szerintük nem jár károsanyag-kibocsátással és persze környezetbarát: "A januárban induló, tervek szerint 18 hónapig tartó kivitelezési időszakot követően 2017. májusában indulhat el Százhalombattán a Homatech Zrt. beruházásaként az egyedülálló technológiára épülő mintaüzem. Az  üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett több területen, így zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra. A féléves próbaüzem végén, várhatóan 2017 második felében kezdődhet meg az ipari termelés" – írják.

Máshol is lehetett volna

Százhalombattán amúgy van kommunális szemétnek kialakított szeméttelep, közvetlenül a város határában kialakított ipari park területétől nem messze. Vagyis ha már mindenképpen egy, az évtizedes ipari szennyezéstől épp megszabaduló várost néztek ki a beruházók egy ilyen, nyilvánvalóan kiemelt fontosságú projekt felépítésére, a település határain belül is találnak olyan helyszínt, ami nem erdők, szántóföldek, a Duna, halastavak és egy kertvárosi lakóövezet közvetlen közelében van.

A városházi pletykák szerint viszont jó oka van annak, hogy nem az önkormányzat felügyelete alatt álló területre, vagyis az ipari parkba kerülne az üzem. Az erőmű ugyanis magánterület, egy bizonyos MET Zrt. tulajdona. Mivel magánterület, a különböző engedélyeket valószínűleg nem a várostól, hanem a területileg illetékes járási hivataltól kell majd kérni, és a képviselő testület sem gördíthet akadályokat a projekt elé.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön