Felmentették a moszkvai ingatlanügy vádlottjait

2015.11.25. 13:28

Első fokon felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása kapcsán hűtlen kezelés, illetve bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt emelt vádak alól a Budapest Környéki Törvényszék, írja az MTI.

Egy éve, 2014 novemberében indult a per a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség (Kerki) eladása miatt.

Az épület volt 2008-ban a magyar állam legnagyobb külföldi ingatlana, amit 23,7 millió dollárért adtak el egy Viktor Vekszelberg, orosz milliárdoshoz köthető offshore cégének, de a vevő nem sokkal később már ennek négyszereséért, több mint 100 millió dollárért adta tovább az ingatlant, ami miatt Oroszországban is indult büntetőeljárás.

A vád szerint 2008 márciusában az elsőrendű vádlott, Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet a felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott, köztük a nemzeti vagyonkezelő vezetői pedig erről tudva bűnpártoló módon próbálta őt fedezni, mentesíteni cselekménye büntetőjogi következményei alól.

Az ügyész a korábbi vádbeszédében letöltendő börtönbüntetést kért az egykori nagykövetre, felfüggesztett szabadságvesztést a korábbi államtitkárra és az MNV megvádolt vezetőire.

Az októberi tárgyaláson az ügyvédek erőteljesen bírálták az ügyészség munkáját, az eljárást koncepciós jellegűnek nevezték, megkérdőjelezték a vád törvényességét, és felvetették, hogy a vádhatóság ebben az ügyben engedett a külső befolyásnak. Négy vádlott védője felmentést kért ügyfelére.