Történelemmániás felvidéki magyarokat nézett nemzetközi terroristának a TEK

2015-09-16T133721Z 337960848 LR2EB9G11TYCH RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2015.11.25. 17:03
Teljes lyukra futásnak látszik a TEK nagy durral bejelentett hatalmas leleplezése: a bíróság elutasította már az előzetesbe helyezést is, miután kiderült, hogy a "nemzetközi beágyazottságú szélsőségesek" szimpla világháború-rajongó fiatalok, akik az erdőben találták a fegyverrelikviákat. Hajdu János TEK-vezető kedden még bombalaboratóriumról beszélt. Az Index úgy tudja, a terrorelhárítók a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt sem bontották ki az igazság minden részletét.

A Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította az S. Roland előzetes letartóztatását kérő ügyészi indítványt, teljesen komolytalanná téve Hajdu János, a TEK vezetője keddi bejelentését, miszerint veszélyes terroristacsoportot lepleztek le egy igazoltatás során. A valóságban az anyjával és nevelőapjával élő fiatal srác és barátai egyáltalán nem fenyegetik a közrendet, egyszerű hobbi műgyűjtőkről van szó - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Megtéveszthették a nemzetbiztonsági bizottságot

A TEK kedd este jelentette be, hogy két akcióban "szélsőséges nézeteket valló" figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek. Hajdu János, a TEK vezetője az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap az egyik akcióban két külföldi és két magyar állampolgárt fogtak el. A TEK vezetője nem zárta ki, hogy "nemzetközi beágyazottsága lehet" a bűncselekménynek. Az elfogottak régóta a TEK látókörében voltak — mondta Hajdu —, abban az autóban pedig, amiben az elfogottak ültek, robbanóanyag volt, az ezután megtartott házkutatásban pedig több robbanóanyagot és csőbombát is találtak egy "bombalaboratóriumban".

D MTZ20120407025
Fotó: Máthé Zoltán

A Terrorelhárítási Központ közleménye alapján először mindenki arra gondolt, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és ezt a gyanút Hajdu János sem igyekezett eloszlatni. Az Index úgy tudja, a parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a TEK egy „nemzetközi, fajsúlyos ügyként” tálalta S. Rolandék elfogását, ezért mondták azt az ellenzéki politikusok a szeánsz után, hogy a TEK komoly munkát végzett. Az ülésen információnk szerint nem hangzott el a TEK részéről, hogy S. Roland második világháborús hobbigyűjtő, ahogy az sem, hogy a nemzetközi kapcsolat a gyanúsított felvidéki barátaira utal - tudtuk meg a bizottság egyik tagjától.

Vagyis úgy tűnik, hogy a TEK alaposan megtévesztette a a parlamenti nemzetbiztonsági bizottságot. Igaz, legalább azt elárulták a bizottságban, amit a sajtónak nem akartak: a gyanúsítottak nem iszlamisták. 

Édesanyjával él, érdekli a II. világháború

A másik ügyben sem terroristákról van szó

Van egy másik ügy is, amiről Hajdu János kedden beszélt. Eszerint szombaton elfogtak két személyt, mindketten magyarok. Őket kedden előzetes letartóztatásba helyezték, de őket sem terrorizmussal gyanúsítják. A két ügynek információnk szerint semmi köze egymáshoz.

Az „elkövetők” nemzetisége csak a bíróság szerda délután kiadott sajtóközleményéből derült ki, ahogy az is, hogy egy teljesen veszélytelennek látszó, világháborús relikviagyűjtő társaságról van csak szó. Az autójuk csomagtartójában az igazoltatásnál talált fémtárgyakat (páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg elfogásuk előtt két nappal, „azzal a céllal, hogy azokat lakásukra szállítsák”.

Az ügyészség arra hivatkozva kérte S. Roland előzetes letartóztatását, hogy megalapozottan feltehető, hogy egyébként veszélyeztetné a bizonyítást, vagy újabb bűncselekményt követne el. Ezt azonban a bíróság elutasította. Indokolásuk elég szórakoztató: „nincs arra semmilyen adat, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani”.

Nemzetközi terrorista=felvidéki magyar

Arra sincs semmilyen adat, hogy az ügy kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal. Az ügy összes körülményeiből éppen mindennek ellenkezője valószínűsíthető - írják. Nincs adat szélsőséges nézetekre és - azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar - külföldi kapcsolatokra sem. A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, egyéb büntetőeljárás hatálya alatt sem áll. Mivel tőle valamennyi felszerelését lefoglalták, a bíróság álláspontja szerint nem kell alappal tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő, újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el.

Úgy tudjuk egyébként, hogy az ügyészség - noha a bíróság döntése ellen fellebbezett - is komolytalannak tartotta a gyanúsítást, ezért sokat hezitált azon, hogy egyáltalán indítványozza-e S. Roland előzetes letartóztatását. 

Budai Központi Kerületi Bíróság – előzetes letartóztatásra irányuló indítvány elutasításaA teljes dokumentumért kattintson!
Budai Központi Kerületi Bíróság – előzetes letartóztatásra irányuló indítvány elutasítása

A teljes dokumentumért kattintson!
Fotó: Fővárosi Törvényszék

Hajdu végig ködösített

Hajdu János TEK-vezető kedden arra az egyszerű kérdésre, hogy az elfogott személyek iszlám szélsőségesek-e vagy sem, szándékosan nem felelt egyértelműen. Ehelyett azt kérte, hogy erre a következő napokban adhasson választ.

Ez persze akár érthető is lehetett volna, csakhogy Hajdu eközben folyamatosan sejtetett és félinformációkat csepegtetett el a sajtóban. Például hangsúlyozta, hogy az elfogásra azután került sor, hogy a magyar terrorelhárítók a "párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták felderítő tevékenységüket", az elfogottak pedig "szélsőséges nézeteket vallottak". Sőt, a házkutatásnál a TEK "bombalaboratóriumot is felfedezett, itt robbanóanyagot, csőbombákat és bombák készítéséhez használt eszközöket találtak". Mi több, "köztük volt egy érdekes indítószerkezet, ami akár egy indítómellény része is lehet".

Az, hogy a TEK vagy a rendőrség mondjuk a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árul el részleteket egy ügyről, érthető lenne, és egyébként is teljesen megszokott. Itt viszont mintha az ellenkezője történt volna: Hajdu konkrétan roadshow-zott olyan információkkal, amelyekről még ő is csak feltételezésként beszélt, miközben olyan alapvető tényeket nem árult el, hogy milyen állampolgárok azok, akikről elmondta, hogy külföldiek.

Sugalmazásokkal viszont bőven adott muníciót a közvéleménynek: azt mondta, hogy az egyik lefoglalt eszköz "akár egy indítómellény része is lehet", "elképzelhető, hogy megrendelésre gyártották a bombákat", de "mivel szélsőséges eszméik miatt kerültek a TEK látókörébe ezek az emberek, az is lehet, hogy ők maguk akarták használni". 

Mondtak már nagyokat máskor is

Nem ez az első eset, hogy a TEK nagy bejelentést tesz, aztán kiderül, máshogy vannak a dolgok.

Szeptember 16-án az M1 azt állította, hogy "meg nem erősített források" szerint a rendőrség elfogott egy "azonosított terroristát". A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanújával vette őrizetbe.

A TEK szerint a férfi a Tabligh Dzsamaat elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja volt, amely szerintük terroristák számára szolgál fedőszervezetül. A férfire - akit Orbán Viktor is később terroristának bélyegzett - azonban sehogy sem sikerült rábizonyítani, hogy terrorista, ugyanis a Tabligh Dzsamaat egyetlen terrorszervezet-listán sem szerepel, ellenben 150 országban, 80 millió taggal legálisan működik