Erzsébet
1 °C
4 °C

Hatezer forintos órabérért sem találnak orvost

2015.11.26. 08:21

Tíz kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből, körülbelül 2-3 ezer orvossal van kevesebb a rendszerben, mint amennyi kellene - írja a Népszabadság. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a szegedi egyetemi klinika sürgősségi ellátó helyére hatezer forintos óradíjért sem találnak szakorvost, és több százezer magyarnak évek óta nincs saját háziorvosa.

Az uniós csatlakozásunk óta voltak olyan évek, amikor több orvos hagyta el az országot, mint ahányan végeztek az egyetemeken. Az utóbbi tíz évben 24 szív- és 45 érsebész távozott, miközben az országban alig 100 érsebész és mintegy 40 szívsebész maradt összesen.

Mivel strukturális problémáról van szó, a megoldás semmiképpen sem gyors. Ha már ma döntene a kormány arról, hogy radikálisan növeli az államilag finanszírozott orvostanhallgatói helyek számát, akkor is évtizedet kellene várni a változásra. Ráadásul a magyar képzési rendszer sincs felkészülve a további terhelésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?