János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyűlöletbeszéd miatt elítéltek egy jobbikost

2015.11.26. 12:57

A Debreceni Ítélőtábla gyűlöletbeszéd miatt elmarasztalta Mohácsi Lászlót, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselőjét, volt református lelkészt, aki a megyei közgyűlésben áprilisban azt mondta, hogy

ha a kormányfő szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak.

Mohácsi ügye volt az első olyan per, amit az új Ptk. alapján indítottak, írja az RSK. Korábban csak akkor lehetett gyűlöletbeszédet perre vinni, ha az konkrét személy ellen irányult, most viszont már akkor is, ha egy közösséget ér sérelem, és így a közösség bármely tagja saját jogán indíthat személyiségi jogi pert. A jobbikos megyei önkormányzati képviselőt Szőrös Irén perelte be, képviseletét pedig a NEKI látta el.

A jogerős döntés - az elsőfokú ítéletet helyben hagyva - kimondta, hogy Mohácsi szavaival megsértette a felperes emberi méltósághoz, becsülethez és a hátrányos megkülönböztetés tilalmához fűződő jogait, amikor az egész roma közösséget sértő, kirekesztő véleményével illette. A bíróság eltiltotta a politikust a további jogsértéstől, és kötelezte arra, hogy a megyei lapban kérjen bocsánatot 15 napon belül, a saját költségén, valamint fizessen százezer forint sérelemdíjat (valamint ennek kamatait és a perköltséget is) a felperesnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!