Márk
13 °C
28 °C

Kiadják a brit szélsőségeseket Nagy-Britanniának

2015.11.26. 06:56

A Terrorelhárítási Központ (TEK) csütörtökön a Liszt Ferenc-repülőtéren adja át a brit hatóságoknak azt a két, terrorizmust támogató angol állampolgárt, akiket Magyarországon fogtak el a rendőrök a közelmúltban - írja a Magyar Idők.

Trevor Brooksot és Simon Jonathan Keelert - akik hazájukban korábban terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve - november közepén egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltatták, majd előállították a magyar rendőrök. 

A férfiak sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni. Ezért Keeler és Brooks kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. A törvényszék előtt pedig mindketten az egyszerűsített eljárást választották, vagyis tíz napon belül át kell adni őket a brit hatóságoknak. 

A két férfi a brit terrorellenes törvények alapján engedély nélkül nem is hagyhatta volna el az Egyesült Királyság területét. Mivel ezt megtették, múlt kedden a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettejük ellen az európai elfogatóparancs.

A két férfi nem ismeretlen a brit hatóságok előtt, az angol sajtó szerint rendszeres résztvevői és szónokai szélsőséges iszlamista megmozdulásoknak. 

A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.