Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Különös visszaeső a TEK által elfogott egyik szélsőséges

2015.11.26. 13:33
Az ügyészség szerint a TEK által elfogottak némelyike nem csak történelemrajongó és "kifejezetten árthat", ha a terrorelhárítók akciójáról "sajtópolémiát folytatnak".

A Fővárosi Főügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ terrorellenes akciósorozatában a hétvégén elfogott férfiak némelyike nem csak történelemrajongó - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel. Ibolya Tibor elmondta: a november 21-én, szombaton kora délután Budapest XI. kerületében elfogott két gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. A magyar férfiak autójában elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le, majd az ügyet átadták a nyomozásra illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.

A vasárnap dél körül, ugyancsak a XI. kerületben elfogott négy gyanúsított ügyében a BRFK bevetési osztálya több tucat, az előzetes tűzszakértői vélemény szerint feltehetőleg világháborús páncéltörő gránátot, repeszgránátot, német tojásgránátot, lőszereket és egyéb robbanóanyag-tartozékokat foglalt le - írta a fővárosi főügyész.

A főügyész a másik ügyről is írt. Ebben két magyar és a két magyar nemzetiségű szlovák állampolgárt a rendőrség robbanóanyaggal visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki. A kerületi ügyészség egyikük, S. Roland előzetes letartóztatását látta indokoltnak azért, mert a ruházatában és a lakásán is feltehetőleg éles lőszereket, gránátokat, egyéb vegyi anyagokat és gyújtózsinórokat találtak. Az ügyészség indítványát a bíróság szerdán elutasította, így mind a négy gyanúsított szabadlábon védekezik.

A fővárosi főügyész ez utóbbi ügyben megjegyezte, hogy az úgynevezett történelemrajongó gyanúsítottakkal kapcsolatban nyilvánosan megjelent információkkal szemben egyikükre nézve vannak olyan pluszadatok és -információk, amelyek az ügyészség szerint megalapozzák a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését.

A nyomozó hatóságok és a TEK tevékenysége, az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének általános és konkrét kérdései nem feltétlenül a nyilvánosságra tartoznak, ezért a jelenlegi helyzetben kifejezetten árthat, ha ezekről sajtópolémiát folytatnak - írta közleményében Ibolya Tibor.

Az ügyről itt írtunk részletesebben.