Bocsánatot kért a BM az ároktői ügy bírójától

2015.11.27. 15:57

Két éves ügy végére került pont, amikor a Belügyminisztérium (BM) közleményben elismerte, hogy hibázott, amikor Cserni János bírót tette felelőssé az ároktői banda két tagjának 2013-as szökéséért. A közlemény már november 17-én megjelent a kormany.hu-n, de a BM nem verte nagy dobra az elégtételadást, mi is véletlenül szúrtuk csak ki.

Az ároktői banda 2008 ősze és 2009 tavasza között támadott meg idős embereket az otthonaikban Budapest peremkerületeiben és vidéki településeken, két áldozat meg is halt a támadás után. A brutális gyilkosságok miatt házi őrizetben tartott banda két tagja, Rostás Henrik és Elemér 2013 októberében szöktek meg.

A BM akkor azt  állította , a két bandatag szökése nem a rendőrség hibája volt, A közleményük szerint a rendőrség csak a bíró döntéseit hajthatja végre, a bíró, Cserni János pedig nem rendelte el a vádlottak folyamatos őrzését, ezért csak naponta hétszer ellenőrizték a vádlottak otthonát.

A közlemény most elismeri, hogy bár Cserni valóban nem rendelkezett a házi őrizet módjáról és a folyamatos őrzésről, ez is nem is az ő dolga lett volna, hanem a rendőrségé. A közlemény viszont úgy állította be az esetet, mintha a bíró mulasztást követett volna el, így

megsértették jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát.

A bandatagok szökéséről itt írtunk részletesen: