Tasnádi László: Kormánytagot akart kivégezni a TEK által elfogott két férfi

2015.11.27. 13:28

A Belügyminisztérium rendészeti államtitkára szerint kormánytagot akart "kivégezni" a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a múlt hétvégén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi, írja az MTI.

Tasnádi László a tárca pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva beszélt erről. Azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen tervezett támadást a két férfi, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, "hadsereg" elnevezésű csoporthoz tartoztak. A Blikk szerint a két gyanúsított hatvan év feletti férfi és a Magyar Nemzeti Hadsereg tagjainak vallja magát. A bulvárlap "nem hivatalosan megerősített" információként ír arról is, hogy magát Orbán Viktort fenyegették meg.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy operatív eszközök felhasználásával jutottak el a két gyanúsítotthoz, és idézte a gyanúsítottakat, akik szerint fegyvert fogva meg kell győzni a kormányt, hogy "adják fel a hatalmukat".

Ahogy arról korábban beszámoltunk, két akciója is volt a TEK-nek az utóbbi napokban. Az egyikben 4 embert fogtak el. Róluk első körben úgy beszélt Hajdu János, a TEK vezetője, hogy  "szélsőséges nézeteket valló" figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek. Hajdu két külföldi és két magyar állampolgárt beszélt, és nem zárta ki, hogy "nemzetközi beágyazottsága lehet" a bűncselekménynek. Róluk végül kiderült, hogy két magyarországi és két felvidéki magyarról volt szó, akik egy teljesen veszélytelennek látszó, világháborús relikviagyűjtő társaság. Még előzetes letartóztatásukat is elutasította a bíróság.

A másik akcióban pedig két férfit fogtak el, és vettek őrizetbe, akiknél sorozatlövő fegyvert és egy házilag készített hangtompítót találtak, a két gyanúsítottat kedden a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Róluk nyilatkozta most azt a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, hogy kormánytagot akartak "kivégezni".

A két ügyet a TEk vezetője, Hajdu János kezdetektől együtt emlegette, ráadásul azt megelőzően haknizta körbe a sajtót, hogy a szakértői vélemények elkészültek volna. Ehhez képest most Pintér Sándor a sajtón kérte számon: 

Nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait

- mondta. Szerinte Hajdu egyértelműen elmondta, hogy két különböző esetről van szó, és hogy semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van. A miniszter szerint a sajtóban ennek ellenére a két ügyet összemosták, "habot vertek körülötte", a "közvéleményt félre kívánták tájékoztatni" - idézi Pintért az MTI.