A terjeszkedő TF kitúrja a Sportkórházat is?

DSC 7807
2015.11.27. 07:02
A Testnevelési Egyetem a Csörsz utcai teniszpálya helyén építtetné meg a leégett tornacsarnok utódját. A romok helyét parkosítanák, így egy cserével beépíthetővé válna a tervezett építési helyszín, és a Csörsz parkig lehúzódó, óriási kampuszt kapna a TF. A méreteket a szomszédos Sportkórház rovására is növelnék.

Paradox módon a Testnevelési Egyetem (TF) tornacsarnokának októberi balesete is segítheti a felsőoktatási intézmény saját fejlesztési terveinek valóra váltását.

A háromezer négyzetméteres sportcsarnok egy hónapja teljesen leégett. Október 15-én hajnalban – vélhetően a fűtőrendszer hibája miatt–  lángra kapott a sportcsarnok tetőszerkezete, majd a tűzben a létesítmény teljesen megsemmisült. Az anyagi kár a becslések szerint 3 milliárd forint.

A Mocsai Lajos vezette intézmény tervei viszont közben a kormány elé kerültek. A kampusz bővítését már régebb óta tervezte a TF vezetése. Ha a beruházás megkapja a kormányengedélyt, egészen a Hegyalja útig terjeszkedhet a kampusz.

A legújabb elgondolások szerint parkosítják a leégett tornacsarnok háromezer négyzetméteres helyét, hogy egy ugyanekkora közterülettel toldhassák meg a TF Csörsz utca és a Hegyalja út közötti telkét, ahol jelenleg teniszpályák működnek.

A TF fejlesztésére, bővítésére már több terv is készült. A kerületi önkormányzat Csillebércen látta volna szívesen az új kampuszt, ezzel ráerősítve a Normafa rehabilitációs koncepciójára, és a fogaskerekű tervezett meghosszabbítására. A TF vezetése azonban kevésbé rajongott az ötletért a távoli helyszín miatt.

Aztán a preferált irány a Csörsz utca és az Alkotás út melletti területek lettek, legújabban pedig két helyen fejlesztenének: felújítanák az atlétikai pályát, mellé fedett, téli használatra is alkalmas focicsarnokot építenének, de emellett megőriznék a mostani TF-kampuszt, kiegészítve a Sportkórház több épületével, beleértve a befejezetlen torzóépületet is.

A leégett csarnok helyét pedig park formájában közterületté alakítanák.

A preferált területekből a Csörsz utcai részek haszonélvezeti joga tíz évig a XII. kerületi önkormányzaté volt (egészen idén januárig), majd a kerület visszaadta a pálya üzemeltetését. Az összes többi ingatlan állami terület. Több forrásunk szerint a TF tervei meg fogják kapni a kormány hozzájárulását, és az építkezés kiemelt állami beruházás lesz.

A Sportkórház főigazgató főorvosa, Soós Ágnes is hallott már a kórház rovására terjeszkedő TF terveiről, de mint mondta: az igénylistáról eddig semmilyen hivatalos értesítést sem kapott.

A minisztériumi forrásaink szerint – bár még több variáció is elképzelhető – „máshol, adott esetben több helyszínen, és másképpen kell majd kialakítani a sportegészségügyi ellátást”. Az átszervezésekről és az ingatlanátadásokról még zajlanak az egyeztetések, de december elejére megszülethet a végleges verzió.