Valaki megtámadta a vasárnapi boltbezárós kérdést

2015.11.30. 14:53
Nem indulhat el egyelőre a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság határozatát. Az Index úgy tudja, Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese is a Kúriához fordul, de nem ő a titokzatos megtámadó.

Aki esetleg nem tudná követni, hogy mi zajlik a vasárnapi boltbezárós népszavazás körül, annak egy gyors visszatekintés:

  • Az MSZP régóta küzd a népszavazásért a vasárnapi boltbezárásról.
  • Thürmer Gyulától Schmuck Andor-közeli magánszemélyig sokan hátráltatták ebben.
  • Legutóbb egy titokzatos asszony, Simonné Gercsényi Gabriella tordasi közértes előzte meg 30 másodperccel az MSZP-t.
  • A Nemzeti Választási Bizottság ezért Simonné kérdésével foglalkozott ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?")
  • Simonné kérdését hitelesítette is pár nappal ezelőtt az NVB.

Most viszont következik az újabb fordulat, egyelőre ugyanis nem indulhat el Simonné aláírásgyűjtése.

A Kúrián ugyanis megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát.

A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán (NVI) nyújtották be a Kúriának címezve.

Az NVI nem közölte, ki támadta meg a határozatot a Kúrián. Az Indexnek Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy nem ő a titokzatos megtámadó, de most megtámadja ő is a Kúrián az NVB-nek azt a két határozatát, amely Simonné kérdést jóváhagyta, illetve amely az övét elutasította. Simonné épp Harangozó kérdését előzte meg fél perccel legutóbb.

Ha az NVB határozatát nem támadták volna meg, akkor az NVI a szervezőknek kiadta volna a hitelesített aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és ezzel megkezdődhetett volna az aláírások gyűjtése.

A Kúriának 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Innentől két eset lehetséges. Ha a Kúria úgy dönt, helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatát, akkor a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást. Ha azonban a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, akkor újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.

Most annyi biztos, hogy újra hónapokig csúszik a történet.