Egy fillért sem fizetett, mégis 600 millióért vette vissza tanácsadó cégét

2015.11.30. 07:21

Bruttó 600 millió forintért vásárolta vissza Giró-Szász András saját korábbi vállalkozása, a Strategopolis Stratégiai Tanácsadó Kft. többségi tulajdonrészét.

A valamikori kormányszóvivő-államtitkárnak, aki jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök politikai főtanácsadója, semmit sem kellett fizetnie a jól menő cégért.

Az árat egyszerűen leírták abból a tartozásból, amivel az üzlettársak lógtak Giró-Szásznak tavaly november óta, amikor fordított helyzetben, Giró-Szász adta el nekik a céget.

Giró-Szász 2014-ben államtitkári kinevezése előtt szállt ki a Strategopolisból.

A ki nem fizetett tartozás és az osztalék kerek 750 milliós kintlevőségként került bele az akkori – az államtitkári kinevezés után kiállított – vagyonnyilatkozatába. A most novemberben, a lemondása alkalmából leadott nyilatkozat a 280 milliós megtakarítások mellett még mindig 700 milliós követelést mutatott.

Vasárnap éppen emiatt szólította fel Orbán Viktort az egyik ellenzéki párt, hogy azonnal menessze Giró-Szászt.

Az Együtt a Hvg.hu cikke alapján hazugsággal és trükközéssel vádolta meg a főtanácsadót.

A november 20-án a Kormány.hu-n közzétett államtitkári záróbevallása szerint Giró-Szász András nem rendelkezett cégérdekeltséggel, jóllehet akkor már majdnem három hete 70 százalékos tulajdonosa volt a visszavásárolt Strategopolisnak.

Giró-Szász az Indexnek azt állította, nem trükközésből adott le „üres vagyonnyilatkozatot”. Elmondása szerint a lemondás után el kellett gondolkoznia, hogy mihez kezdjen, sok gondolkodás után végül amellett döntött, hogy újra a piacon is sikeres cégénél fog dolgozni. Csakhogy ezt követően jött Orbán újabb felkérése. A vagyonnyilatkozatot viszont a szabályoknak megfelelően az október 22-i, tehát az államtitkári pozícióból való távozása idején érvényes állapot szerint írta meg.   

A Strategopolist Giró-Szász és Heim Péter alapította. A cég igazán 2010 óta futott be: azóta a bevétel megkilencszereződött, a nyereség viszont több mint hússzorosra nőtt. Giró-Szász mellett Várkonyi Gáspár ügyvezető és Molnár Róbert gazdasági igazgató 15-15 százalékos részesedéssel továbbra is tulajdonos maradt, de az új megállapodás szerint a 2016–2018-os évekre járó osztalékból 90 százalék jut Giró-Szásznak.

Giró-Szásznak a Strategopolis visszavásárlás ellenére is maradt még kintlevősége. Októberben eladta az V. kerületi ingatlanbotrányok miatt kellemetlenné vált Safe Port Project Kft.-t. Ez a cég működött közre a Dorottya utca szállodaépítésben. A kisebbségi tulajdonrészéért járó összeget azonban még itt sem egyenlítették ki teljesen.