Száz kórházi dolgozó nem kapta meg az októberi fizetését

2015.11.30. 07:16
A Péterfy Sándor utcai kórház száz dolgozójának három hete csúszik a fizetése. A kórház az Államkincstárra fogja, pedig az Államkincstár szerint már minden rendben. A kórházigazgató azt mondja, szóltak, hogy késni fog a bér, az érintettek viszont azt állítják, hogy nem kaptak értesítést. A pénz pedig továbbra sem érkezett meg.

Több mint száz kórházi dolgozó nem kapta meg az októberi fizetését a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ több osztályán, értesült az Index. A kifizetés elmaradása a részmunkaidőben és félállásban dolgozókat érinti: ápolókat, nővéreket, orvosokat, betegszállítókat, adminisztrátorokat. A kórház igazgatója szerint technikai problémáról van szó, és szóltak előre.

Törvény szerint minden hónap 10-ig kellene megkapniuk a bérüket, a kórház egyik dolgozója szerint „ha pár nap csúszással is, de hó közepéig meg szokott történni az utalás”. Most viszont már három hete késik a fizetés, amit azzal magyaráz a kórház a dolgozói felé, hogy 

az Államkincstárban átálltak KIR3-ról KIRA bérszámfejtő rendszerre, emiatt volt egy kis fennakadás. 

Az államkincstárban dolgozó forrásaink szerint nincs szó arról, amit a kórház állít, ők már rég átutalták az intézmények fenntartójának a pénzt, a probléma rajtuk kívül áll. A Péterfy egyik dolgozója azt állította az Indexnek, hogy azért késnek a bérek, mert

a kórház akut pénzhiánnyal küszködik.

A Péterfyben van olyan dolgozó, akit a fizetési elmaradás miatt kitettek az albérletéből. A kifizetetlen alkalmazottak közös fellépésre készülnek. Többen állítják, hogy ha nem kapják meg december 1-jéig a bérüket, akkor nem mennek be dolgozni. 

Valaki nem mond igazat

Megkerestük a kórházat és az államkincstárt is. A kórház főigazgatója levelében azt írta, hogy a  megbízási szerződéssel foglalkoztatott dolgozók november közepéhez képest valóban két hét csúszással kapják meg a fizetésüket, a csúszás oka pedig az, hogy átállás miatt november 5–16. között a bérszámfejtési rendszer nem működött. Az igazgató szerint erről körlevélben tájékoztatták a dolgozókat. 

A megbízási szerződéssel dolgozók díjai és a nyugdíjasok pénzellátást helyettesítő kifizetései a fentiek miatt szintén 2015. november 15. után kerülnek utalásra.

- idézte az Indexnek a főigazgató az október 22-én kelt levélből. 

Azóta viszont már eltelt két hét, ráadásul a dolgozók továbbra sem kapták meg a fizetésüket (amint megtörténik, frissítjük a cikket), és azt állítják, hogy nem kaptak előzetes tájékoztatást.