Rendőrök ellen emeltek vádat vesztegetés elfogadása miatt

2015.11.30. 10:27

Hivatali vesztegetés elfogadása és más hivatali bűncselekmények miatt emeltek vádat öt budapesti hivatásos rendőr, ügyvédek és az ügyvédek ügyfeleivel szemben.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja, egy kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár százezer forintért - cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat.

Volt azonban olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt - a pénzért cserébe - magáncélú felderítő munkát is végzett megbízóinak. Ilyenkor a célszemélyeket megfigyelte otthonuknál, környezettanulmányt készített. Ezek az emberek jellemzően a megbízók házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben az egyik rendőr szakmai tanácsokkal segítette ismerőseit, akiknek valamilyen rendőrségi ügyük volt: egy esetben segített nekik egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében, mely feljelentés eredményére három ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került.

Az ügynek összesen tizenhárom vádlottja van, ezek - az említett rendőr főtiszten kívül - további négy, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei.