Vad teóriák keringenek Matolcsy bizalmasának eltávolításáról

2015.11.30. 14:47
Derült égből jött a szakítás, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke teljesen váratlanul és teljes csendben megvált egyik legfőbb bizalmasától. Nagy Rózának november elején kellett távoznia az MNB főigazgatói székéből, de a titokban lezajlott személycseréről csak néhány napja szivárgott ki az első hír.

Miközben Matolcsy György MNB-elnök egyre újabb milliárdos épületekkel bővíti ingatlanportfólióját, búcsút intett bizalmi köre egyik régi tagjának. Nagy Róza 2010 óta Matolcsy György belső munkatársa volt, aki árnyékként követte főnökét a munkahelyváltások idején is. Kapcsolatuk egészen az utóbbi hetekig kikezdhetetlennek tűnt.

Matolcsy öt éve, gazdasági miniszteri kinevezésekor a jobboldali média nagy megrökönyödésre választotta maga mellé Nagy Rózát közigazgatási államtitkárnak. Addig a jobboldalt támogató lapokban nem tartozott a kedvencek közé, mert, bár az első Orbán-kormányban is közigazgatási államtitkár volt a Gazdasági Minisztériumban, 2002 után, Medgyessy Péter regnálása idején is a tárcánál maradt kkv-k fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárként. Később az is kiderült róla, hogy Molnár Lajos, egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője. Nagy Róza Hévízen a kórház igazgatója volt, ahol a helyi jobboldal gazdasági bűncselekmények gyanújával eljárást kezdeményezett ellene. Matolcsy árnyékában azonban nem kellett több támadástól tartania.

Matolcsy 2013-ban lett az MNB elnöke, Nagy Róza pedig az egyik legfontosabb pozíciót, a részben miatta létrehozott főigazgatói széket foglalhatta el, és azóta lényegében ő volt a jegybank operatív irányítója.

A szakításról hírt adó Hvg.hu azt írta, az MNB-ben általános volt a tanácstalanság, hogy a volt főigazgatót miért száműzték az MNB-ből a jegybank alapítványaihoz. A jegybank hivatalosan nem mondott semmit, még azt sem árulta el, hogy Nagy Róza az MNB alkalmazottja maradt-e. A MNB annyit volt hajlandó közölni, hogy a volt főigazgató november 4-től négy területért felelős, de ezek mind a jegybank által létrehozott alapítványokhoz, illetve azok cégeihez kötődnek.

A Hvg.hu a legvalószínűbb magyarázatnak a teakonyhák bezáratása miatt kialakult belső felháborodást tartja. A nyáron a jegybank egyik cége, a büféket üzemeltető MNB Jóléti Kft. kerülhetett kedvezőbb helyzetbe azáltal, hogy a jegybanki vezetés megtiltotta a dolgozóknak saját meleg étel behozatalát, a mikrókat elvitették, razziáztak, és jelentették, ha valaki megsértette a szabályokat.

Az Index forrásai is megerősítették, hogy a meglehetősen zárt Matolcsy-univerzumban továbbra is mennek a találgatások, és a teakonyhaügynél sokkal vadabb, a gyors és titkolt kirúgás drámaiságához jobban illeszkedő magyarázatok is lábra kaptak. A jegybank dolgozói közül sokan tudni vélik, hogy nemzetbiztonsági figyelmeztetésnek engedelmeskedett Matolcsy, amikor végre eltávolította bizalmasát. A belső pletykák szerint Nagy Rózának orosz kapcsolatai miatt kellett mennie. Tény, hogy az egykori magyar–szovjet határnál született Nagy Moszkvában járt egyetemre, később pedig a magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatok alakításában fontos szerepet játszó szervezeteknél is tevékenykedett.

Pénzügyi körökben viszont azt beszélték, hogy Matolcsy ismét kormánytagságra pályázik, és Varga Mihállyal a gazdasági miniszterségért cserélné el az MNB elnöki székét. A teória terjesztői szerint Nagy Róza az új „partraszállás” előkészítését kapta feladatul.

A legéletszerűbb magyarázat viszont Matolcsy környezetének klikkesedését teszi felelőssé. Úgy tudjuk, hogy az egyre inkább csak saját köreiben mozgó Matolcsy bizalmasai között bomlott meg az egyensúly. Az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Balog Ádám ugyan a nyáron az MKB Bank elnök-vezérigazgatója lett, de továbbra is Matolcsy hű emberének számít. Forrásaink állítása szerint Matolcsy az elmúlt hónapokban egyre többször osztotta meg csak vele nézeteit, és ezekre a találkozókra nem hívták meg Nagy Rózát, végül pedig a bizalmatlanság vezetett a lemondatáshoz.