Vádat emeltek egy orvos ellen, aki váratta mellrákos páciensét

2015.12.01. 07:36
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt az esztergomi kórház egyik orvosával szemben az Esztergomi Járási Ügyészség - közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyészség. Az ügyészség szerint ugyanis az orvos nem ismert fel egy melldaganatot, vagy legalábbis a pácienst nem küldte további vizsgálatokra.

A történet 2013. január 13-án kezdődött, amikor egy nő  elment az esztergomi kórházba, miután a bal mellében csomót tapintott. A doktornő megállapította, hogy a bal emlőben valóban csomók láthatóak, az elváltozások miatt félév múlva kontrollvizsgálatot javasolt. 

Az asszony később nagyobbnak érezte a csomókat, ezért nem várta meg a féléves időtartamot, hanem öt hónap után, 2013. június 19. napján újabb vizsgálatra ment. Az orvosnő a vizsgálatkor ugyan megállapította, hogy a korábbi csomók mérete a duplájára nőtt, de nem azonnali, hanem újra félév múlva esedékes kontrollvizsgálatot írt elő. 

A páciens azonban ekkor már nem várt tovább: 2013. június 25-én egy magánrendelőben ultrahang vizsgálatot végeztetett, amelynek során mintavételt javasoltak neki.

Ezután egy másik kórházban nála rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak, majd eltávolították a mellét.

Az ügyészség szerint a doktornő szakmai szabályt szegett akkor, amikor a mellrákos nő vizsgálatát követően nem rendelt el további vizsgálatokat, "illetve mintavétel kezdeményezését, és ezzel a sértett egészségét közvetlen veszélynek tette ki".

A doktornő tagadta a bűncselekmény elkövetését, büntetőjogi felelősségéről az Esztergomi Járásbíróság dönt.