Október volt, de ez senkit sem érdekelt, amikor a HVIM terrortámadást tervezett meg a román hírszerzés szerint

2015.12.02. 15:52 Módosítva: 2015.12.02. 16:50

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a táblabírósághoz eljuttatott kérésben részleteket közölt egy állítólagos merényletkísérletről, amellyel elérte Beke Istvánnak, a HVIM kézdivásárhelyi szervezete elnökének előzetes letartóztatását indokolta. 

A román hatóság szerint az október 10-ei összejövetelükön tervezték el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai, hogy petárdákból összeállított robbanószerkezetet hoznak működésbe Románia nemzeti ünnepén Kézdivásárhelyen. A bomba a katonai parádé útvonala közelében robbant volna, egy szemeteskukában.

Beke azt mondhatta, a bombát úgy is fel tudja robbantani, hogy sem ő, sem családja nem lesz a városban, elmagyarázta társainak, hogy egy mobiltelefonról a főtéri üzlethelyisége térfigyelő kameráját is távolról el tudja érni, hogy figyelemmel követhessék a román nemzeti ünnepen rendezendő felvonulást - idézte az MTI a Mediafax alapján a DIICOT előzetes letartóztatási kérelmét.

A robbantáshoz új mobiltelefont akartak használni, Beke Attila aztán vásárolt is egy új készüléket. 

Megér egy próbát, nem tudhatod, ízlik-e a pizza, ha nem kóstolod meg. Legalább szerzünk egy kis tapasztalatot

- idézte az ügyészség a lehallgatott beszélgetés résztvevőit. A pizzát a házi készítésű bomba fedőneveként használták.

Betiltaná egy képviselő az RMDSZ-t

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) betiltásáról terjesztett törvénytervezetet a bukaresti képviselőház elé Bogdan Diaconu független képviselő. Indoklása szerint bár az RMDSZ formálisan elhatárolódott a merényletkísérlettől, a magyar szövetség évek óta a román állam egysége, nemzeti és oszthatatlan jellege ellen áskálódik, az általa vezetett önkormányzatok pedig a HVIM fő finanszírozói.

A DIICOT-nál október 23-án tett feljelentést a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a HVIM Kovászna megyei csoportja ellen. A SRI ebben úgy fogalmazott, hogy a csoport tagjai "közvetlen kapcsolatban állnak a magyar szélsőséges Jobbik politikai alakulat, és a - magyar Alkotmányvédelmi Hivatal által terrorista jellegű szervezetként elismert Betyársereg" vezetőivel.

A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándékával gyanúsítanak, amit 10-től 25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a román büntető törvénykönyv.