János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schiffer szerint rendkívüli sunyiság volt ez a kormánytól

2015.12.02. 18:10

Rendkívüli sunyiság, ahogy a NAV-törvénybe becsomagolták közbeszerzési szabályok visszacsinálását. Semmi előjele nem volt, ezért még minket is megvezettek.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a kormány mindenkit átverve, titokban módosított vissza egy olyan, alig egy hónapja érvényben lévő szabályt, amelyet személyesen Orbán Viktor ígért meg a parlamentben.

A november óta érvényben lévő új szabályok szerint vezető politikusok hozzátartozóinak tulajdonában álló cégek nem indulhattak a közbeszerzéseken. Hétfőn a kormány beadta a NAV-átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amit kedden már el is fogadott a parlament. A törvénybe csempészett apróságok kiszúrására így még a képviselőknek sem volt túl sok ideje. Ebben szerepelt az a módosítás, amely után már csak a vezető politikusokkal egy háztartásban élő rokonokra vonatkozik a korlátozás.

A derült égből jött részletekre a sajtó is csak az elfogadás után figyelt fel.

Közkeletű példa lett, hogy az eddigi közbeszerzési törvény szerint a miniszterelnök veje, Tiborcz István nem indulhatott, most viszont már korlátozás nélkül megteheti.

Schiffer szerint a közbeszerzési törvény előkészítése idején Lázár János miniszter rendkívül korrekt ötpárti egyeztetést tartott, ahol részben elfogadták az LMP javaslatát.

Az LMP még 2014 végén adta be saját törvényjavaslatát, amely éppen a Tiborcz István érdekeltségei körüli balhék miatt korlátozta volna a politikusok, a pályázati döntéshozók és az önkormányzati vezetők rokonainak részvételét a közbeszerzésekben.

A Fidesz akkor éppen a készülő közbeszerzési törvényre hivatkozva utasította el az LMP-s tervezetet, de cserébe ígéretet tettek, hogy legalább az egyik javaslatot, a kormányzati vezetők rokonainak korlátozását beépítik az új törvénybe. Orbán Viktor ezt erősítette meg az egyik parlamenti válaszában. 

Az LMP-s politikus elmondta, hogy a parlament törvényalkotási bizottságában lefolytatott vitákban ugyan sokallták a korlátozást, végül novemberben mégis bekerült az új törvénybe.

Ezt csinálta most vissza a NAV-törvénybe bekommandózott módosítás.

Így életszerű és

így betartható.

Így indokolta Kovács Zoltán kormányszóvivő a 444 kérdésére, miért kellett megváltoztatni a közbeszerzésekről szóló törvényt. 

Kovács szerint alkotmányos aggályokat is felvetett, hogy a november óta érvényes új szabályozás túl sok embert zárt ki a közbeszerzésekből. "Fél Magyarország érintett lett volna" Kovács szerint, ha az itt felsorolt politikusok hozzátartozói mind ki lennének zárva, ezért kellett a technikai módosítás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!