Orbán titkos háttér-megállapodásról beszélt

2015.12.02. 09:24
A kormányfő szerint a törökökkel történt megállapodás mögött valószínűleg van egy titkos háttér-megállapodás, amit Berlin kötött, és aminek a lényege, hogy Európának további menekülteket kell befogadnia, méghozzá több százezret. Orbán erről szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén beszélt. Előadásában lényegében megismételte, amiket már korábban is hallhattunk tőle: az európai demokrácia veszélyben van, a nyugati gazdasági dominanciának annyi, a liberalizmusnak meg pláne.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondta az ünnepi köszöntőt a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén, amit szerdán a Várkert Bazárban rendeznek meg. Az esemény sztárelőadója azonban nem Semjén, hanem a miniszterelnök, Orbán Viktor. 

Semjén Zsolt egyébként a következőkről beszélt:

  • A magyar nemzet világnemzet. De nem mi akartuk így, így hozta a sors.
  • Egy „rendezett hadseregként“ viselkednek a világban található magyar szervezetek.
  • Nem könnyű hazafinak lenni, amikor Magyarországot támadják, de a Magyar Diaszpóra Tanácsnak ez sikerült, amit Semjén Zsolt nagyon köszöni nekik.
  • Amikor „székely véreinket” korlátozni akarták a románok, akkor a világ minden részén kiálltak a székelyekért. És ezt is köszöni Semjén.

Mi az a Magyar Diaszpóra Tanács, ahol Orbán beszél?

Ez a szervezet 2011-ben jött létre azért, hogy a „diaszpóra magyarsága az egységes magyar nemzet részeként fejtse ki véleményét, tegyen javaslatokat és hozza meg döntéseit a magyar–magyar kapcsolatok előmozdítása, a magyar nemzeti közösségek gyarapodása érdekében”. A tanács együttműködést hozott létre a szétszórtságban élő magyar szervezetek között, ezenkívül egyházakkal, civil és kulturális szervezetekkel, egyesületekkel, sőt a cserkészet képviselőivel is együttműködik. A szervezet meglehetősen kormánybarát, ami nem is csoda, hiszen az Orbán-kabinet egyik szülöttjéről van szó. Tavalyi, IV. ülésükön például azért aggódtak, mert szerintük nemzetközi támadások érik Magyarországot. 

Orbán Viktor beszédében először is gratulált a Magyar Diaszpóra Tanácsnak, amiért az emigráns szervezetek részei maradtak a politikai, kulturális életnek. A kormányfő szerint különbséget kell tenni a „szellemi kútmérgezés” és a külföldi támadások között, merthogy a szellemi kútmérgezéssel együtt tudunk élni, de a külföldi támadások mögött más volt, azok a magyarországi átalakítások, megújítások ellen irányultak.

A kormányfő szerint az a kérdés, hogy ezek az átalakítások lehetnek-e sikeresek, azaz indokoltak voltak-e a támadások. Orbán szerint ma már Brüsszelben sem vitatják azt, hogy az átalakítások sikeresek voltak, a „szemünk elé táruló látvány pedig önmagáért beszél”. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy Magyarország átalakítási kísérlete sikeres" – mondta Orbán. 

Most már nem a problémához tartozunk, hanem a megoldáshoz

– fogalmazott Orbán.

Vége ennek a világrendnek

A miniszterelnök szerint az a világ, amiben eddig leéltük az életünket, „az nem sokáig van úgy, ahogy van, minden változik, így a világgazdasági rend is. De szerinte ez nem átmeneti jelenség, a világgazdaság súlypontja nyugatról keletre helyeződik át. A nyugati dominanciának szerinte a végét éljük. De ugyanígy átrendeződik a katonai világ is. Számolnunk kell azzal, hogy egy nyugati világkatonai korszak is lezárul – magyarázta.

És mindennek van világpolitikai következménye is szerinte. Van egy emberi jogi alapokon kiinduló politikai diskurzus, de „ez a korszak is lassan véget ér”, a nyugati demokrácia exportja megbukott. A világban szerinte mindig nagyobb bajt okoztunk a demokráciaexporttal, mint ami jót tettünk. Ez szerinte szomorú, de így van. Vissza kell térni a reálpolitikához – magyarázta. 

A demokrácia és az emberi jogi exportra épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk

– mondta. 

Szerinte az EU gazdasága csak azért nő, mert a közép-kelet-európai országok húzzák.

Civilizációs küzdelem, újabb kori népvándorlás

 Orbán szerint demokráciaprobléma van Európában, mert távolság van az elit és az emberek között, mást akarnak az emberek, és mást az elit. Nem mondja, hogy  vége van a demokráciának Európában, de ha Brüsszel nem változtat a politikáján, akkor a „demokráciának vége lesz” .

A felszín alatt szerinte egy valódi stratégiai, civilizációs küzdelem is zajlik. Vannak, akik Európai Egyesült Államokat szeretnének, és vannak, akik nemzetek szövetségét, Magyarország ez utóbbihoz tartozik. Semmi baj azokkal, akik az előbbit szeretnék, de „intellektuálisan minősíteni” kell őket, mivel Európa és Amerika más, már csak abban is, hogy nem ugyanolyan nyelveket beszélünk. A „szellemi, civilizációs minőséget számolná fel” az, aki Európai Egyesült Államokat szeretne, beleértve a magyar kultúrát is. 

Az „újabb kori népvándorlás” nem más, mint Európa lerohanása. Orbán szerint „nem emigrálnak, nem bejönnek ide”, hanem lerohanják Európát – utalt a menekültekre. Szerinte a jogvédők, az embercsempészek és egyes EU politikusok „szállítják be” ide a migránsokat. Magyarország szerinte azért lépett fel az „európai színpadra”, mert azt látja, hogy ez a probléma Európát veszélyezteti.

Szerinte Magyarország mondta el azt is, hogy olyan országból jönnek menekültek, amelyekkel háborúban állunk. Orbán itt Szíriára utal, szerinte Szíriában „ellenségként tekintenek minket”, mert a Nyugat ott katonai akciókat hajt végre, bombáz. Európa szerinte ezzel a kockázattal nem számolt, és ez emberéletekbe kerül már most – utalt a párizsi merényletre. Szerinte ahhoz, ami Párizsban történt, „a rossz európai politika” is hozzájárult. Szerinte abszurd, hogy milyen könnyen be tudnak jutni Európába a migránsok.

Orbán úgy véli, hogy lehet, hogy a migrációval meg tudnánk oldani demográfiai problémákat, de mivel ezek az emberek nem fogják ledobni magukról a saját kulturális hagyományaikat, ezért ez az elvárás az ideérkezőkkel szemben nem tisztességes és nem fair. És nem is fogják tudni megvalósítani.

Titkos megállapodást sejtet 

A kötelező betelepítési kvótáról a következőket mondta:

  • Az nem normális, hogy máshol mondják meg Magyarországnak, hogy kiket és mennyi embert fogadjon be kötelezően.  
  • Azt feltételezi a kormány, hogy a Törökországgal kötött megállapodás mögött van még valami, ami nem szerepel a megállapodásban, de a következő napokban kilóg majd a lóláb, és valamit még be fognak mondani Berlinben. Orbán szerint van egy ilyen nem nyilvános, titkos háttér-megállapodás. Erről csak annyit feltételez, hogy Berlinben előállnak majd azzal a napokban, hogy Törökországból be kell fogadni újabb 400-500 ezer menekültet az EU-ba.
D KOS201511202010
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán szerint az EU-t meg kell reformálni, mert gyenge, és erre szerinte a migráció mutatott rá.

Egy liberális korszak helyett egy demokratikus korszakra lenne szükségünk

– fogalmazott. Szerinte ma egy olyan liberális politika uralkodik Európában, amivel az emberek nem értenek egyet. 

„Elfogadható ütemben” csökken a szegénység

Aztán Orbán rátért Magyarországra:

  • Szerinte Magyarországon nem viták, hanem a tények megkérdőjelezése zajlik. Intenzív pártharc, pártérdekek vannak. 
  • 2014 szerinte jó év volt Magyarország számára, jók a (gazdasági) mutatóink, kevesebb a munkanélküli, stb. 
  • Szerinte a szegénységnek kitett vagy lecsúszással fenyegetett réteg (alsó középosztály) 32-33 százalék volt 2013-ban, 2014-ben már csak 27-28 százalék, idén pedig tovább csökken. Ez szerinte „elfogadható ütem”. 
  • A biztonság, a rend tekintetében Magyarország jól áll, az európai középmezőnyben vagyunk.
  • Budapest az elmúlt időszakban az egész világban divatos lett, felértékelődött. Ezért is kell, hogy biztonságos város legyen.

Önök egy sikeres, megbecsült ország külső erőihez tartoznak

– mondta Orbán a jelenlévőknek, ezzel zárva a beszédét.