Lázár: tényleg a Keletinél toborzott merénylőket a párizsi terror szervezője

2015.12.03. 14:21

33. alkalommal támaszkodik pulpitusára Lázár János oldalán az aktuális kormányszóvivővel – most épp Kovács Zoltánnal – hogy elmagyarázza, mit miért tesz, nem tesz a kormány, kik, honnan és hogyan támadják éppen Magyarországot.

Az idei utolsó előtti kormányüléssel kapcsolatban a következő érdekességeket mondta el:

  • Visszaszerzi a kormány a „kalandos sorsú” milánói világkiállítási pavilont, amit „túszul ejtettek olasz barátaink”. Ahogy arról írtunk, az olasz bíróság lefoglalta a már így is rengeteg botrány övezte sámándobszerű építményt, mert a kivitelező olasz cég szerint a magyar megrendelő állam nem fizette ki őket. Lázár az olasz bíróság eljárását nem minősítette, csak annyit mondott, öt város jelentkezett az épületért, a kormány Karcagnak adná ezt az Alkotást.
  • Megerősítette, hogy a kormány a szlovákokkal karöltve megtámadja az Európai Bíróságon a kvótát, a kormány ugyanis nem akarja, hogy „több százezer ember” jöjjön Törökországból Magyarországra. 
  • Lázár megerősítette, hogy a párizsi merénylet egyik fő szervezője valóban járt Budapesten, és a Keleti pályaudvarnál toborzott egy csapatot a regisztrációt megtagadó menekültek közül. A miniszter körülményes megfogalmazásából úgy tűnik, erről a tényről a sajtóhírt követően kapott megerősítést a kormány külföldi titkosszolgálatoktól. Lázár nem mondta el, kiről van szó, de nyilván arra a Salah Abdeslamra gondolt, akit a párizsi terrortámadások főszervezőjének tartanak, és még mindig szökésben – sőt, lehet, már Szíriában – van. A TEK vagy a titkosszolgálatok annak idején nem tudtak arról, hogy Abdeslam itt van, és hogy milyen szándékkal van itt.
  • 200 milliárd forintos előrehozott agrártámogatást fizetnek ki az év végéig.
  • Kezdeményezi, hogy 30 százalékkal emelkedhessen a 2000 főnél nem népesebb települések polgármestereinek fizetése – ez kétharmados törvény, szóval kellenek még támogatók a parlamentben. Arról Lázár nem beszélt, de mi megírtuk, hogy ez lényegében a Fidesz kistelepülési lobbijának a győzelmét jelenti.
  • Újabb tárgyalási kört kezdenek az Európai Bizottsággal, hogy megvédjék az Embereket legjobban érintő rezsicsökkentést.
  • „Türelemmel és nagyvonalúsággal” viseli a kormány azt, hogy az Európai Bizottság rábólintott a magyar kormány antidemokratikus politikája miatt indított petícióra. Azért Lázár egy kicsit Soros György-özött a nagyvonalúság mellett, a Soros György pénzéből doktorált Kovács Zoltán arca rezzenéstelen maradt.
  • A sok pozitív gazdasági adat közül kiemelkedett, hogy tartósan négymillió fölött van a legális munkavállalók száma, a legtöbb megyében hat százalék alatt van a munkanélküliség.
  • A munkabérek akadozása nem egy általános probléma, csak az államkincstár új fizetési rendszerére való átállás miatt volt akadozás. 
  • A Klik mindenhonnan érkező működési problémáira pedig azt mondta, hogy 

minden forrás rendelkezésre áll, folyik a tartozások fizetése.

Ha jönnek a menekültek, jönnek a konteók

A kérdezési szakaszban Lázár János elmondta, a kormány áll a per elé, amit Simicska Lajos az állami földbirtokok bérleti díjának felemelése miatt indít. A kormány a Ptk.-t egyébként is úgy fogja megváltoztatni, hogy mindenhol a tulajdonost védjék a bérlőkkel szemben.

Arra a kérdésre, hogy mikor engedik már el Farkas Flórián kezét, mikor vonják vissza miniszterelnöki megbízotti kinevezését, Lázár konkrétan felnevetett, de azt válaszolta, hogy Orbán Viktor nem tervezi megszüntetni az együttműködést a botrányok sorozatát produkáló Farkassal, sem az ORÖ-vel. Lázár némi mellébeszéléssel ezt azzal magyarázta, hogy 

az ügy politikai problematikája súlyosabb, mint a gazdasági vagy elszámolási problematikája. A kormánynak és a kisebbségnek érdeke, hogy legyen kisebbségi képviselet.

Azt a századvéges kötődésű jobboldali sajtóban megtámadott Lázár-bizalmassal, Csepreghy Nándorral kapcsolatban elismerte, hogy „van egy kis lökdösődés a jobboldalon”, de szilárdan kiállt a volt igazgatója által csak pénzmosodának nevezett Századvég mellett,  G. Fodor Gábort pedig úgy említette, mint „barátom, kiváló harcostársunk”. Szerinte a  kormányt politikai támadás érte, és újabb támadás előtt áll – utalt arra, hogy a  Századvég által készített, de eddig titkos tanácsadói anyagokat ki kell adni a sajtónak. Lázár azt is elmondta, 

mi 5 milliárdot költöttünk tanácsadásra öt év alatt, a komcsik 17 milliárdot.

Lázár János arra kérdésre, hogy mi a véleménye Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester verbális ámokfutásáról, miszerint a párizsi terrortámadás mögött Izrael állhat, mely a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni, azt válaszolta:

Nem ismerem a konkrét ügyet.

Viszont ha Magyarországra jönnének a menekültek, akkor Magyarország 3200 településén hasonló viták fognak zajlani. Kovács Zoltán pedig azt, hogy

önkormányzati kérdésekkel kapcsolatban nem vagyunk illetékesek.

A miniszter a Szent Imre kórház krónikus orvoselvándorlására reagálva arra is ígéretet tett, hogy pluszforrásokat biztosítanak majd a fizetésre.

Ezért nem volt népszavazás az olimpiáról

Lázár azt mondta, hogy felesleges a népszavazás a 2024-re tervezett budapesti olimpiáról, mivel 2014-ben voltak parlamenti és önkormányzati választások, akkor az emberek felhatalmazták ezeket a testületeket, hogy dönthessenek az olimpiáról.