Lázár: Nem érdekünk, hogy Merkel megbukjon

2015.12.03. 09:20

Úgy gondolom, hogy Magyarország, a magyar politika számára kiemelt érdek az, hogy Németországot a CDU kormányozza. És hogy stabilan tudja kormányozni. Angela Merkel Magyarország nagy támogatója és barátja, minden eddigi vitánkban mellénk állt

- nyilatkozta Lázár János a Figyelőnek, ami nagy összeállítást közöl a német kancellárról, akinek egyre többször kell - még saját pártján belül is - kemény kritikákkal szembenéznie a menekültválsággal kapcsolatos politikája miatt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Angela Merkel minden eddigi nehéz helyzetünkben segítséget nyújtott nekünk, éppen ezért semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy "a kancellárral bármilyen, politikai konzekvenciával járó dolog történjen".

Ugyanakkor Lázár szerint a német emberek és a német politika véleménye jelentősen eltér egymástól a menekültkérdésben, mint mondta az utca embere egyetért a magyar intézkedésekkel, míg a politikusok az aggályaikat hangoztatják.

Mintha a német politikai elit, a német újságok által közvetített világ és a nép világa teljesen elszakadt volna egymástól.

Lázár szerint nem tudni, hogy ennek lesz-e belpolitikai következménye, de megismételte, Magyarországnak az az érdeke, hogy ne legyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentései azért érdekesek, mert pont a menekültválság kapcsán a magyar kormányfő és a német kancellár között többször éles véleménykülönbségek voltak, Orbán például többször Merkel politikáját hibáztatta, hogy menekültek százezrei indultak meg Európa felé. Annak, hogy a két ország vezetője között nincs minden rendben, jele lehet az is, hogy Merkel stábja az utolsó pillanatban mondta le azt a négyszemközti találkozót, ami a máltai csúcson jött volna létre.