Magyarországon is vizsgálják a marihuána orvosi bevezetését

2015.12.03. 06:46 Módosítva: 2015.12.03. 06:46

Már Magyarországon is vizsgálják a gyógyításban felhasználható cannabis orvosi alkalmazásának lehetőségét, írja a Népszabadság az egészségügyi államtitkárság közlésére hivatkozva.

A szert a világ több országában eredményesen használják a szklerózis multiplex, a rákbetegség sugárterápiáját kísérhető hányingerek, rosszullétek enyhítésére, a gerincsérülésekből eredő fájdalmak, valamint a kóros szemnyomás mérséklésére. A cannabis hatvannál is több gyógyhatású anyagot tartalmaz, 1937-ig idegnyugtató szerként hivatalosan forgalomban volt. 

Több ország azért óvatos a cannabis bevezetésében, mert attól tart, hogy az engedélyezésével valamiféle drogturizmust indítanának el. Az eddigi példák azonban ezt az aggodalmat egyáltalán nem igazolták.

Hazai toxikológusok szerint a magyarországi felülvizsgálat teljesen felesleges, hiszen számtalan országban már nemcsak tesztelték, hanem hosszú évek óta hatékonyan alkalmazzák is a cannabist. A párhuzamos vizsgálatok csak időhúzáshoz vezetnének. Akadnak azonban olyan pszichiáterek, akik szakmai szempontból nem pártolják a cannabis alkalmazását. Ők úgy vélik, hogy a könnyű drogok beengedése a gyógyításba megnyitja az utat az úgynevezett „kapudrogok" előtt.

 A cannabis termesztése és fogyasztása Magyarországon jelenleg törvénysértő.