Trócsányi: Másfél évig tarthat a kvótaperünk

13
2015.12.04. 10:14

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Berke Barna államtitkár péntek reggel tartott sajtótájékoztatót a kötelező kvóta elleni kereset benyújtásáról.

Az országgyűlés november közepén szavazta meg azt a Fidesz–KDNP-s törvényjavaslatot, amely kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a menekültek kötelező kvóták alapján való szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. Az elfogadott szöveg szerint az unió nem biztosította a nemzeti parlamenteknek véleményük kifejtésének lehetőségét, továbbá a határozat elfogadása eljárási értelemben is jogszabálysértő volt.

Trócsányi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csütörtök délután, az EU bíróságához benyújtott 25 oldalas keresettel egy precedens értékű perbe kezd bele a kormány, amely várhatóan legalább másfél évig fog tartani. Az igazságügyi miniszter szerint egy ilyen ügyben a politikai bátorságon túl kell egy megfelelő jogi érvrendszer. Ezt az érvrendszert pedig az igazságügyi minisztérium állította össze, és szedte tíz pontba.

Az érvek között Trócsányi megemlítette, hogy szerintük a kötelező betelepítésekre vonatkozó uniós döntés komoly felhatalmazási hibában szenved, mert a jogalapként kezelt paragrafusok nem támasztanak alá megfelelően egy ilyen döntést. De, ha a bíróság a jogcímet alkalmasnak is találná, Trócsányi szerint elfogadhatatlan, hogy olyan átmeneti intézkedést vezessenek be, ami legalább három évig tartana, amikor az átmeneti intézkedések hat hónaposak maximum.

Trócsányi szerint nem nevezhető segítségnyújtásnak a kötelező betelepítés, mert bár segít Olaszországon és Görögországon, de más országokat, azok akarata ellenére kötelez bizonyos lépések megtételére. Szerinte sérült az EU döntésével a jogbiztonság, a szükségesség és az arányosság elve is. Ráadásul a döntésnél nem vették figyelembe Magyarország speciális helyzetét a tekintetben, hogy nálunk milyen kiugróan magas volt a menedékkérelmek száma.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy Magyarország más országokkal is egyeztet az uniós döntés megtámadásáról: Szlovákia egy nappal korábban nyújtotta be keresetét, a lengyel igazságügyi miniszter pedig december közepén utazik Magyarországra, ami Trócsányi szerint "nem véletlen". Magyarországra 1300 menekült jutna az uniós döntés alapján, de Trócsányi szerint ez a szám akár több is lehet.

Trócsányi szerint a kvótarendszer a gyakorlatban alig működik, alig telepítettek be menekülteket, mindenki kivár, és ez a per, amit a magyar kormány kezdeményezett hozzájárul majd ahhoz, hogy a többi ország is elgondolkozzon, hogy jó-e ez a törvény.