Józsefvárosi offshore-ügyre gyanakszik a PM

2015.12.05. 15:21

Uruguayig, Lichtensteinig, Ciprusig érő, szövevényes, részben offshore céghálóba gabalyodott Józsefváros - állítja Erőss Gábor, a PM józsefvárosi képviselője. Szerinte problémás, hogy az Auróra utcai rendelőt felújító és a Trefort utcai Hunyady-palotát most csökkentett áron megszerző üzleti kör tulajdonosai rejtőzködnek.

A Fideszes Kocsis Máté vezette józsefvárosi önkormányzat csütörtökön ugyanis eladott egy 4200 négyzetméteres palotanegyedi ingatlant annak a Georosco-nak, amelynek korábban elővásárlási jogot biztosított (és amellyel az MSZP–SZDSZ-es kerületvezetés még 2006-ban kezdett üzletelni). 

Ennek a cégnek a tulajdonosa a Borzován János érdekkőrébe tartozó uruguayi BAU R.S.I., illetve az EU-line. Utóbbi a szombaton átadott, Auróra utcai rendelő méregdrága felújításában is érdekelt. A pályázatban megadott uruguayi referencia-kórházuknak viszont a PM szerint nem találni nyomát.

A Trefort utcai ügylet kapcsán az offshore-gyanús cég képviselője „büntetőjogi felelőssége tudatában” nyilatkozott róla, hogy vállalata átlátható. A testületi ülésen viszont Sára Botond alpolgármester nem volt hajlandó megnevezni a tényleges tulajdonost.

A PM első lépésben a Fővárosi Kormányhivatalhoz és az Irányító Hatósághoz fordul, hogy indítsanak vizsgálatot, illetve törvényességi ellenőrzést.

Alpolgármester: Erőss ne hazudozzon!

"Erőss Gábor, a PM józsefvárosi képviselője megint hazudik" - reagált Erőss közleményére Sára Botond alpolgármester. "Józsefváros nem gabalyodott semmiféle offshore céghálóba. Erőss Gábor állításával szemben az önkormányzat a Trefort utca 3. szám alatti ingatlant törvényes és szabályos módon, nyílt pályázaton értékesítette.

Hazugság az is, hogy mindezt csökkentett áron tette volna, piaci forgalmi értéken került eladásra az egy évtizede jogvitás ingatlan.

Szerinte az ingatlant megvásárló cég Magyarországon adózik, a törvények alapján átlátható szervezetnek minősül. Ráadásul az alpolgármester szerint a PM-es képviselő a témában feltett minden kérdésére részletes választ kapott, melyet a képviselő-testületi ülésen készült felvétel is bizonyít. "Megkérjük Erőss Gábort, hogy ne hazudozzon, ne sumákoljon, és ne csapja be a közvéleményt!" - írta Sára.