Medgyessy Pétert félreértették, tapinthatóbb most a korrupció

D  YT20151120025
2015.12.05. 10:38
Medgyessy Péter volt kormányfő szerint más minőségű és tapinthatóbb ma a korrupció az országban, törvényekkel legalizálva folynak korrupciós jelenségek. A volt miniszterelnök azt mondta, rosszul idézte őt néhány nappal ezelőtt a Magyar Idők, pont ez ellenkezőjét gondolja.

Nagy vihart kavart Medgyessy Péter volt miniszterelnök Magyar Időkben megjelent nyilatkozata pár nappal ezelőtt. Medgyessy a kormánypárti lap szerint egy mondattal agyoncsapta az ellenzék kommunikációját, miszerint Orbán Viktor idején nagyobb lenne a korrupció, mint korábban.

A lap szerint ugyanis a volt kormányfő azt mondta, "azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idején".

Az Index is kereste Medgyessy Pétert a nyilatkozata után, a volt kormányfő azonban nem kívánt nyilatkozni. Az elmúlt napok találgatásai után azonban az ATV-ben most élő adásban tisztázta, mit is gondol a mai magyar korrupciós helyzetről. És kiderült, hogy épp az ellenkezőjét, mint ahogy a Magyar Idők megírta. 

Rosszul idézte a Magyar Idők

Szerinte más minőségű ma a korrupció, mint a korábbi kormányok idején volt, és a hazai és a nemzetközi közvéleményt is nagyon foglalkoztatja a jelenség. Ma ugyanis szerinte törvényekkel legalizálva folynak korrupciós jelenségek az országban. Medgyessy nem támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, amelynek értelmében állami vezetők nem közös háztartásban élő hozzátartozói is indulhatnak állami tendereken.

Medgyessy ugyanakkor azt sem akarta kimondani, hogy a Magyar Idők meghamisította a nyilatkozatát. Részlet a beszélgetésből:

- Mészáros Antónia: Ezek szerint rosszul fogalmazott? A jelenség mégiscsak tapinthatóbb, csak más típusú? Máshogy van megszervezve?

- Medgyessy Péter: Más típusú, más minőségű, igen.

- Akkor miért mondta, hogy nem tapinthatóbb, ha tapinthatóbb?

- Nem mondtam.

- De pontosan ezt mondta, idézem a Magyar Időkből.

- Hát, a Magyar Időket idézheti.

- Akkor a Magyar Idők rosszul idézte?

- Ebben tényleg rosszul. 

- Megtorzították, félreértelmezték az ön szavait?

- Ezt se merem mondani, ez így nem igaz. De biztos nem mondtam, hogy nem tapinthatóbb a korrupció, az ellenkezőjét mondtam.

Arra a kérdésre, hogy a saját miniszterelnöksége idején mennyire érezte tapinthatónak a korrupciót az országban, Medgyessy Péter azt mondta, az állam túlterjeszkedése önmagában a korrupció melegágya, ezért nem merné azt állítani, hogy a saját miniszterelnöksége idején ne lett volna korrupció. 

Azt a kérdést viszont, hogy miniszterelnöksége idején tisztában volt-e azzal, hogy van korrupció a kormányában, barátságtalan kérdésnek minősítette. Azt mondta: mire úgy érezte, hogy ez ügyben lépni kell, akkor egy kényszerhelyzet miatt lemondott. Medgyessy Péter szerint ugyanakkor kormányfőként ő is tehetett volna többet a korrupció ellen, ahogy minden miniszterelnök tehetett volna.