Szijjártó: Soha nem volt ilyen jó Szerbiával a kapcsolat, mint a kerítés idején

2015.12.05. 11:48
Magyarország és Szerbia kapcsolata még soha nem volt ilyen jó, vélte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint a két országot ugyan elválasztja egy kerítés, de azt "nem szórakozásból építettük". Szerbiával barátok vagyunk, Szerbia támogatása a szívünkből jött.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Politika című szerbiai napilapnak adott interjút, amelyben nem győzte dicsérni, támogatni, barátságáról biztosítani Szerbiát.

Arról a Szerbiáról van szó, amelynek kormányfője eléggé felháborodott, amikor kerítést húzott fel a magyar kormány a szerb határra. És arról a Szerbiáról van szó, amelyet a magyar kormány kritizált, amikor a röszkei incidensnél a szerb rendőrök nem intézkedtek.

De mindez a múlté, Szijjártó Péter a következőket mondta az MTI tálalása szerint a lapnak a szerbekről:

  • Magyarország azt szeretné, ha Szerbia mihamarabb az Európai Unió tagjává válna, és a csatlakozási folyamat felgyorsítása mellett áll ki. 
  • A magyar-szerb határon épített kerítés sem a szerb nép ellen irányul, a két ország kapcsolata még soha nem volt ilyen jó.
  • A kerítést nem szórakozásból építettük, hanem az Európai Unió elfogadott előírásai szerint jártunk el, amelyek hangsúlyosan szólnak a schengeni külső határok védelméről.

A kérdésre, miszerint Magyarország miért Szerbiát támogatta és nem a szintén EU-tag Horvátországot a menekültválsággal kapcsolatos vita során, a politikus elmondta: a horvát kormányfő "nem elfogadható és nem európai módon" támadta meg Magyarországot, amikor az országot a fasiszta diktatúrákhoz hasonlította, és Szerbiával sem volt tisztességes. 

"Szerbia támogatása a szívünkből jött, nem koordinált lépésről volt szó. Most már egyértelmű, hogy ha valaki megtámadja szerb barátainkat, akkor mi a védelmükre kelünk, azért

mert barátok vagyunk, és így működnek a barátságok.

Szijjártó Péter az interjúban nem szerbügyi kérdésekre is kitért. Például arról is beszélt, hogy Magyarország nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy szíriai menekülteket Törökországból az Európai Unióba szállítsanak, hanem azt tartaná elfogadhatónak, hogy az EU pénzügyi támogatásával a török menekülttáborokat fejlesztenék, illetve újakat építenének, hogy a migránsok Törökországban maradjanak.