A kormány fizeti ki Farkas Flórián csatlósait

2015.12.07. 15:29
A 47 fős Országos Roma Önkormányzat mintegy fele kap mentori kinevezést egy – elvileg – hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő uniós programban. A 250 ezres havi fixet éppen az a csapat kapja, amely nem támogatja a szervezet jelenlegi vezetését, hogy feltárja az ORÖ Farkas Flórián elnöksége idején elkövetett gazdálkodási szabálytalanságait. Válaszul a másik oldal hétfőn megpróbált kizárni több Farkashoz hű képviselőt az önkormányzatból.

Farkas Flórián közvetlen kormányzati segítséggel fizeti ki a hozzá hű embereket a roma önkormányzatban – bizonyítja az Index birtokába jutott szerződés, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) köt roma képviselőkkel. Ezek értelmében az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) belháborújában a Farkas mellé álló képviselőket az NGM „mentorként” felveszi az egyik botrányos EU-s programba.

Húsznál több képviselő hűségét fizetik ki

A minisztérium több mint húsz képviselővel, valamint többjük családtagjaival kötött szerződést. A szerződések aláírója Odrobina László helyettes államtitkár – tudomásunk szerint Farkas egyik legfontosabb kormányzati szövetségese.

Farkas Flórián
Farkas Flórián
Fotó: Ujvári Sándor

Az ORÖ-ben régi gyakorlat, hogy a beérkező EU-s forrásokból önkormányzati képviselőket fizetnek ki: velük személyesen vagy családtagjaikkal kötöttek szerződéseket az elvileg a roma társadalom társadalmi integrációját célzó uniós programokban. Az elmúlt években megsokasodó romapénzek jelentős része így a rászorulók helyett a tűzhöz közel álló roma politikai elithez folyt be, ezek a források a különböző politikai klientúrák, etnikai hálózatok etetését is szolgálták.

Az EU-s pénzfelhasználás elveit sértő kifizetések idáig látszólag a roma politikán belül zajlottak. Az EU-s ombudsman számára készült jelentés azonban rögzítette, hogy felsőbb politikai támogatás nélkül a pénz elfolyását intézményesítő rendszer nem működhetett volna. Az érintett roma képviselők hűségét viszonylag kevésből meg lehetett vásárolni, miközben a sokmilliárdos programok további kedvezményezettjei és politikai támogatói többnyire a háttérben maradhattak.

Az NGM-es szerződések az Út a szakmaválasztáshoz EU-s programra vonatkoznak: ennek az 5,9 milliárd forintos projektnek elvileg a hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulását kellene elősegíteni. A program legutolsó időszakában „mentorokká” kinevezett, Farkas Flóriánhoz hű képviselők havi 250 ezer forint + cafetériában részesülnek majd az alapból.

Az 5,9 milliárd forintos projekt részeként beígért támogatások nem érkeztek meg időben sem a gyerekekhez, sem az ő mentorálásukat vállaló pedagógusokhoz, és a gyerekek nem kapták meg a beígért tableteket sem időben. A most mentornak felvett képviselők közül többnek csak nyolc általánosa van, már csak ezért is kérdéses, hogy miként tudnának hozzájárulni a továbbtanulást elősegítő program sikeréhez, ahogy az sem világos, hogy pontosan mi lenne a dolguk egy már kifutó projektben.

Farkas húzza a mézes madzagot

Farkas az elmúlt hetekben több alkalommal személyesen találkozott az ORÖ képviselőivel, hogy meggyőzze őket: jobban megéri nekik, ha vele maradnak, mert sok százezres megbízásokat tud intézni számukra. Az egyik ilyen találkozón Farkas a résztvevők beszámolója szerint egyesével ölelte meg hosszan a képviselőket, hogy azok megnyugodjanak, hiszen az utóbbi időben annyit változtak a dolgok. Az ölelésen túl havi félmilliós szerződésekre is ígéretet tett. Ezek egy kóspallagi négycsillagos wellness-szállodában tartott találkozón konkretizálódtak.

Egy novemberben nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetés pedig a nyilvánosság számára is megmutatta, hogy Farkas Flórián hogyan próbálja elhúzni a mézes madzagot a Lungo Drom-osok orra előtt. A felvétellel Farkas ellenzéke azt akarta bizonyítani, hogy a fideszes politikus verette szét az ORÖ mohácsi közgyűlését. Mohácson a Híd a munka világába program pénzügyeiről lett volna, szó, de a bekiabálások, lökdösődések miatt meghiúsult az ülés.

A felvételen Farkas arra kérte az egyik képviselőt, hogy segítsen ő is borítani a napirendet. A feladat kiszabása után azonban hosszasan ecsetelte, hogy mennyivel jobban járnak majd azok az ORÖ-s képviselők, akik őt támogatják, mint azok, akik az önkormányzat elnökét, Hegedüs Istvánt. Farkas azt mondta, hogy „olyan tárgyalásokat fog bonyolítani, amellyel el tudják indítani a mentor és a szövetkezeti programot”. A korábbi ígéretek szerint ezekből a programokból fizették volna a képviselőket. A másik oldalt viszont Farkas szerint – jóllehet erről semmilyen hivatalos információ még nem látott napvilágot – 1,4 milliárdos bírság sújtja majd, és ezért az ORÖ nem kaphat állami támogatást sem.

Kizárták, aki nem volt a KOMA-ban

A két oldal közötti belső harc hétfőn egy rendkívüli közgyűlésen folytatódott. A Hegedüs vezette oldal megpróbálta kizárni a 47 fős önkormányzat néhány Farkashoz hű tagját. Információink szerint a kizárást arra alapozták, hogy a képviselők neve nem szerepel az adóhivatal köztartozásmentes adatbázisában, az úgynevezett KOMA-ban, így elvileg érdemtelenné váltak önkormányzati megbízatásukra.

A kizárás sikerességéhez egyelőre Hegedüsék sem fűznek nagy reményt, miután a KOMA-ra hivatkozva eddig a települési önkormányzatok esetében sem sikerült képviselőket véglegesen megfosztani mandátumoktól.

Az elmúlt hónapokban kérdéses volt, hogy a kormány elengedi-e a Fidesz-képviselő, miniszterelnöki megbízottként is havi egymilliót kapó Farkas Flórián kezét. Az Emmi belső vizsgálatai és a megállapított szabálytalanságok miatti 272 millió forintos visszafizetési kötelezés után ezt lehetett sejteni, ahogy az is ebbe az irányba mutatott, hogy Lázár János nyilvánosan is nekiment Farkas Flóriánnak, amikor neki címezve beszélt arról, hogy „megy a karrierje a lecsóba” azoknak, akiknek felelőssége van a roma pénzek körüli botrányokban. Ehhez képest néhány nappal később Lázár már nevetett a Farkas sorsára vonatkozó kérdésen, és arról beszélt, hogy nem engedik el a fideszes képviselő kezét, a politikai szövetség az elszámolási problémáknál fontosabb a kormánynak.

Az NGM és az ORÖ-képviselők között most megkötött szerződések új szintet jelentenek a Farkas-féle vonal minisztériumi támogatásában, az Odrobina által aláírt papírok az Országos Roma Önkormányzaton belüli háborúskodásba való kormányzati beavatkozást jelzik.

Az NGM szerint

Az Index megkereste a szerződéssel kapcsolatos kérdéseivel az NGM-et, a cikk megjelenése után a Minisztérium ezt írta válaszában:

Az „Út a szakmaválasztáshoz” c. kiemelt projekt célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban a roma gyermekek felzárkózási esélyeinek növelése, az oktatási esélykülönbségek és az iskolai lemorzsolódás csökkentése ösztöndíj és mentori szolgáltatások biztosításával, amely a tanulókat a lehető legtovább az oktatási rendszerben való aktív és eredményes részvételre, kifejezetten a szakiskolai/szakközépiskolai képzésbe történő bekapcsolódásra ösztönzi.

A projekt céljaira tekintettel a tárca olyan személyeket kívánt bevonni a programba, akik helyi kapcsolatokkal és ismeretekkel is rendelkeznek, akik ismerik a cigányság problémáit, akik a családok tájékoztatásával is segíteni tudják a roma fiatalok iskolai környezetben való bennmaradását, az iskolai kapcsolatrendszerük fenntartását és erősítését is. A program eredményes megvalósítása hozzájárul az országspecifikus ajánlásokban is megfogalmazott korai iskolaelhagyás elleni küzdelemhez, az iskolai lemorzsolódás csökkentéséhez is. Az NGM 39 személlyel kötött szerződést. A tárca nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta, hogy a szerződött személyek kit támogatnak vagy éppen kit nem.