Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Orbán Viktor a függöny mögé bújt az ellenzéki kérdések elől

2015.12.07. 14:33
Furcsa közjáték zajlott az azonnali kérdések órájában a parlamentben. Az ellenzéki képviselők megpróbálták össztűz alá venni Orbán Viktort, az MSZP-s, jobbikos és LMP-s képviselők is hozzá nyújtottak be kérdést, ám a miniszterelnök csak akkor lépett be a terembe, amikor már házszabályt sértett volna a válasz megtagadásával. Addig a függöny mögött várakozott. Így öt MSZP-s és jobbikos képviselő nem is kapott ma válaszokat. Orbán sajtófőnöke szerint a miniszterelnök a házszabálynak és a hagyományoknak megfelelően járt el.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is Orbán Viktortól akartak kérdezni az azonnali kérdések órájában. Az időzítés nem véletlen: a parlamenti szabályok szerint a miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia, ha halaszthatatlan közfeladata van, akkor kijelölhet válaszadót maga helyett.

A kérdező képviselő azonban ragaszkodhat ahhoz, hogy a miniszterelnök személyesen válaszoljon. A szabályok szerint a miniszterelnöknek a negyedik alkalommal mindenképp válaszolnia kell, és ez a bizonyos nap egyetlen azonnali kérdés (a jobbikos Volner Jánosé) esetében éppen ma jött el. Így az egész ellenzék arra készült, hogy Orbán bent lesz a teremben, és kérdezhetnek tőle.

Sorrendben ezeket a kérdéseket akarta feltenni az ellenzék:

  • Harangozó Tamás (MSZP): Szegényre lopott ország, avagy kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosításuk mögött?
  • Gőgös Zoltán (MSZP): Számíthatnak-e Önre a pápaiak Miniszterelnök Úr?
  • Vona Gábor (Jobbik): Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? 
  • Magyar Zoltán (Jobbik): Önöknek bármilyen árat megér a haverok kiszolgálása?
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik): Meddig tűri még? 

Orbán a fenti kérdésekre nem kívánt most válaszolni, a kabinetfőnökét, Rogán Antalt jelölte ki „halaszthatatlan közfeladata” miatt. Ám közben a miniszterelnök a terem bejáratánál, a függöny mögött várakozott. Az ellenzéki képviselők háborogva jelezték, hogy megvárják inkább, amíg belép a terembe a függöny mögött álldogáló miniszterelnök.

Orbán átsétált

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Index kérdésére azt mondta:

A miniszterelnök a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el.

Orbán Viktor folyamatosan ellátja a kormányzással kapcsolatos közfeladatait, és közben – a vonatkozó szabályoknak megfelelően – a parlamenti munkában is részt vesz".

D  TT20151207038
Fotó: Kovács Attila / MTI

Havasi azt mondta, a házszabály szerint a miniszterelnöknek a mai napon egyetlen kérdésre, Volner János kérdésére kellett kötelezően válaszolnia, és ezt a Jobbik-frakció a 14., el nem hangzó helyre rangsorolta. „Miután kiderült, hogy a kérdés mégis elhangzik, a miniszterelnök a parlamenti dolgozószobájából átsétált az ülésterembe, megválaszolta a kérdést, majd bent maradt és megválaszolta a további képviselői kérdéseket is.”

Volner kérdésére már be kellett menni

Orbán valóban csak a jobbikos Volner János kérdésénél lépett be a terembe. Nem véletlenül: ha Volner kérdésére sem válaszol, megsérti a házszabályt. Volner kérdésénél sem ült azonban be rögtön a bársonyszékébe, azt a parlamenti patkó harmadik sorának széléről hallgatta. 

Volner azt kérdezte: „Miért mindig Orbán Viktor barátai viszik el a zsíros állami és önkormányzati üzleteket? Milyen véletlennek köszönhető ez?” A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, hogy a véletlen műve-e, hogy a miniszterelnök környezetéből Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna folyamatosan nyernek állami pályázatokon, „vagy van benne segítség is”?

Orbán azzal hárította el a kérdés – immár a saját helyéről –, hogy Volner nevezzen meg konkrét ügyet, konkrét visszaélést, mert így csak  „pártpolitikailag motivált vádaskodásnak” lehet tekinteni a felszólalását. 

Volner azzal vágott vissza, hogy ha Orbán az előző percekben „nem a függöny mögött áll”, akkor a többi jobbikostól hallhatott volna több konkrétumot. Orbán erre csak annyit reagált, hogy „állok rendelkezésre, ahogy a házszabály előírja”. Majd a Jobbiknak azt üzente, hogy

még nem is kormányoztak, máris nyakig vannak az ügyekben.

Szerinte a jobbikosok még kormányon sem voltak, máris „sikerült belekeveredni az ország legsúlyosabb korrupciós ügyébe, Kovács Bélának hívják az illetőt”.

Orbán és a közbeszerzésen induló családtagok

Miután Orbán megérkezett, a többi jobbikos és MSZP-s a házszabály szerint már nem tehette fel a kérdését (majd esetleg jövő héten), az LMP-s képviselőknek viszont még maradt esélyük. Sallai R. Benedek a földárverések leállítására kérte Orbánt, aki ezt visszautasította: „földügyben tett minden állításunkat tartjuk”.

Schiffer András frakcióvezető pedig a közbeszerzések nyilvánosságáról kérdezte Orbánt, és felemlegette, hogy egy múlt heti módosítás alapján a politikusok, vezetők családtagjai is indulhatnak a közbeszerzéseken. Orbán erre úgy reagált:

ha bármelyik családtagom közbeszerzésen indul, legyen szíves, és tegye szóvá.

A miniszterelnök hozzátette, hogy ma Magyarországon szerinte minden eddiginél szigorúbb a közbeszerzési törvény, "a legszigorúbb Európában, szigorúbb, mint bármely korábbi hazai közbeszerzési törvény, és szigorúbb, mert szélesebb körre, több állami vezetőre terjed ki, mint bármikor korábban."

Schiffer azt is felvetette, hogy a hogy a politikusoknak legyen kötelező vagyonosodási vizsgálatuk. Erre Orbán Viktor úgy reagált: talán az lenne a legszerencsésebb, "ha kiválasztanánk valami tisztességes demokráciát", például Németországot vagy Ausztriát, és Magyarország átvenné az ottani szabályokat.