A Szent Imre kórház azt sem tudja, hány orvosa van

000 Was6621921
2015.12.08. 11:32
Nincs annyi aneszteziológusuk, mint állította a kórház orvosigazgató-helyettese. Ráadásul hamarosan még kevesebben lesznek: hétfőn is felmondott egy orvos, ketten pedig még decemberben távoznak. Az orvos- és nővérhiány miatt nyár óta meg kellett felezniük az intenzív osztályon fenntartott ágyak számát. Az orvosok fizetésével pedig úgy trükköznek, hogy másodállásban is foglalkoztatják őket, de így már heti 80 órát kell dolgozniuk, amit egyre kevesebben vállalnak.

Múlt héten írtuk meg, hogy tömegesen mondanak fel az aneszteziológusok Budapest legjobb közkórházában, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Novemberben hat szakorvos távozott, ez pedig már a napi működést is veszélyezteti. 

A kórház cikkünk megjelenése után pár órával reagált: Bálint András, a szakmai területért felelős orvosigazgató-helyettes közleményben megerősítette, hogy novemberben hat orvos távozott az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztályról. Bálint szerint az osztályon 20 orvos státusz van, és „jelenleg 15 szakorvos végzi el a szükséges feladatokat, beleértve az ügyeleti időszakban történő munkavégzést is”. 

Nem mondott igazat az orvosigazgató-helyettes

A jelenleg és korábban a kórházban dolgozó forrásaink egybehangzó állításai szerint most 10 teljes állású aneszteziológus dolgozik a kórházban, 3 ember pedig félállásban (ők 1,5 teljes orvosnak számítanak). Az osztályon van még 3 kezdő rezidens is, akik csak szakorvos felügyelete mellett dolgozhatnak, tehát nem számítanak szakorvosnak. Van még 1 szakorvos, aki nem aneszteziológus. 

Az osztályon hárman töltik a felmondási idejüket, de már csak egyikük dolgozik, december 15-ig (őt még bele is lehet számolni a jelenlegi szakorvosok közé). A maradék aktív szakorvosok közül pedig januárban is el távozik egy ember.  

Akárhogy is variáljuk a számokat, jelenleg legfeljebb 12,5 szakorvos dolgozik az osztályon, nem 15.

Néhány hét múlva viszont már csak 10,5 szakorvos lesz az osztályon, ebből 9,5 aneszteziológus. De vajon elég-e ennyi ember egy hivatalosan 678 ággyal működő intézményben?

Nyár óta bezárták az intenzív osztály felét

A Szent Imre intenzív osztályán 24 ágyra van kapacitás, a 60/2003. (XI. 30) ESzCsM rendelet szerint 3-4 betegeként kell egy orvos, tehát az intenzíven 6-8 orvosra van szükség egyszerre. 

Ezenkívül a kórházban 3 nőgyógyászati, 2 sebészeti, 2 plasztikai, 1 fül-orr-gégészeti , 1 érsebészeti, valamint 1 szemészeti műtő van. Ezek normális működtetéséhez 8 aneszteziológusra van szükség. Az aneszteziológiai ambulancián is mindig kell 1 szakorvosnak lennie, az ügyelet pedig 3 szakorvost igényel. 

A műtők, intenzív osztály és ambulancia működtetésével együtt a Szent Imrében egyszerre legalább 15-17 orvosnak kell a kórházban tartózkodnia, úgy, hogy az előző napi 3 ügyeletes orvos a pihenőidejét tölti a kórházon kívül. És akkor még senki sincs szabadságon, betegállományban.

Ezt a minimális feltételt a Szent Imre nem tudja teljesíteni, az orvos- és a nővérhiány miatt (a nővérek az intenzíven sok terhet le tudnak venni az orvosok válláról) úgy oldották meg a napi működést, hogy

az intenzíven 24 ágyból csak 12-t tartanak fent.

A kórházi ágyakat két lépcsőben csökkentették: nyáron hattal a kevés nővér miatt, majd most ősszel újabb hattal, mert nem volt elég orvos. 

Ebből ki lehet következtetni, hogy csúsztatott-e az orvosigazgató-helyettes, amikor azt állította, hogy novemberben nem késtek vagy maradtak el műtétek az orvoshiány miatt.

Egy olvasónkat október végén műtötték egy kisebb, nem létfontosságú beavatkozás miatt. 

Péntekre voltam kiírva, csütörtökön kellett bemennem. Azzal fogadtak, hogy nem biztos, hogy lesz műtét, annyira kevés az aneszteziológus. Pénteken én lettem volna az első, de reggel nem tudták megmondani, hogy lesz-e műtét. Két-három órával a beavatkozás előtt még mindig nem tudták, aztán egyszer csak délután jött egy orvos, hogy most kell menni. 

Olvasónk így végül a nap első időpontjáról átkerült utolsónak, és meg tudták műteni pénteken, de ez még azelőtt volt, hogy novemberben hat aneszteziológus távozott volna a kórházból. 

Amikor az államtitkár megmondja, hogy mennyit keres egy orvos

Korábbi cikkünkben nem írtuk konkrétan, hogy mennyit keresnek a Szent Imrében dolgozó aneszteziológusok. Azt állítottuk, hogy külföldön háromszor-négyszer annyi a fizetésük, mint itthon.

Cikkünk után a kórház közleményben hangsúlyozta, hogy „kórházunkban az elmúlt három évben kétszer volt béremelés, legutóbb idén ősszel, amikor az osztály orvosainak havi átlagjövedelme bruttó 878 ezerről 980 ezer forintra emelkedett”.

Rétvári Bence, KDNP-s államtitkár e hét hétfőn azt mondta a Parlamentben, hogy

amikor egy orvos túlórázott a Szent Imrében, többet tudott keresni, mint a miniszterelnök.

Ez az állítás igaz lehet, csak nem mindegy, hogy valaki önszántából túlórázik-e vagy lelkiismereti alapon, mivel ha nem tenné, lényegében meg kellene szegnie az orvosi esküjét, magyarázta az Indexnek az egyik Szent Imréből távozó aneszteziológus. 

Úgy trükköznek a jövedelemmel, hogy duplán alkalmazzák az orvosokat

A Szent Imrében dolgozó fiatal aneszteziológusok közalkalmazotti fizetése kevéssel több, mint bruttó 300 ezer forint. A több éve szakvizsgával rendelkező orvosok fizetési lapján pedig bruttó 4-500 ezer forint szerepel. Az orvosok közalkalmazottként tehát sehogy sem kereshetnek átlagosan 980 ezer forintot. 

A bruttó 980 ezres átlag csak úgy jöhet ki, ha a kórházban közalkalmazottként dolgozó orvosok egy részét külső gazdasági társaságokon keresztül számlás szerződéssel felveszik az ügyeletekre, az ügyeletek után járó pénzt pedig hozzászámolják a közalkalmazotti fizetésükhöz. Ez azonban semmiképpen sem tekinthető az orvosok átlagos bérének, csak másodállásban megkeresett egyéb jövedelemnek. 

Azért fontos ez a különbségtétel, mert a kórház által kiszámolt átlagos bruttó jövedelem olyan, mintha hozzászámolnák egy ember jövedelméhez a munkahelyén kívül, másodállásban megszerzett jövedelmét. A különbség csak annyi, hogy

a Szent Imrében dolgozó aneszteziológusok másodállásban is a Szent Imrében dolgoznak aneszteziológusként.

Az ügyeletekért a Szent Imrében közalkalmazotti státuszban dolgozó aneszteziológusok külsős szerződéssel bruttó 4800 forintot kapnak óránként. A szerződéses ügyeleti órabért novembertől, a tömeges felmondások hatására emelték a kórház aneszteziológusainak, előtte átlagosan bruttó 3800 forintot fizetett számlára a kórház. (A külsős aneszteziológusok ügyeletben bruttó 6000 forintot keresnek óránként, ami még bérfeszültséget is okoz a dolgozók között.) 

Nincs más választásuk az orvosoknak

A kórház azért alkalmazza duplán (közalkalmazottként és számlás szerződéssel) az aneszteziológusokat, mert közalkalmazottként nem kötelezhetők heti 70-80 óra munkavégzésre. Ennyit dolgoznak az ügyeleteikkel együtt.

A Szent Imrében dolgozó orvosok fejenként átlagosan havi 104-112 órát ügyelnek másodállásban. Ha ezt felszorozzuk a novemberben megemelkedett, bruttó 4800 forintos órabérrel, és hozzáadjuk a közalkalmazotti fizetésükhöz, akkor kijöhet a 980 ezer forintos bruttó átlag. De az is fontos, hogy a Szent Imrében dolgozó aneszteziológusok a havi több mint 100 óra plusz ügyeletet nem jókedvükből vállalják, vagy mert nincs jobb dolguk, hanem mert

ha nem vállalnának ennyi ügyeletet, leállna a kórház napi működése, csökkenne a műtétek száma.

A kötelességből vállalt pluszmunka az oka, hogy 2010. január 1. óta a Szent Imréből 33 aneszteziológus távozott, 9 idén. A távozók közül hárman voltak szakorvosjelöltek, akik látva a körülményeket, inkább nem akartak abban a kórházban maradni, amelyikről úgy tartja a közbeszéd, hogy a legjobb Budapesten.

Cikkünk következő részében bemutatjuk, hogy az eddig bemutatott okokon kívül miért menekülnek az orvosok a Szent Imre kórházból.