Bell szerint Romániát kellene követnünk a korrupcióellenes harcban

2015.12.09. 20:15

Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak

- mondta Colleen Bell amerikai nagykövet, a múlt héten visszamenőleges hatállyal módosított közbeszerzési törvényre és az összeférhetetlenségi szabályok lazítására utalva, írta a Porfolio.hu

A Transparency International konferenciáján felszólaló nagykövet szerint bár az USA és Magyarország kereskedelmi kapcsolata egészséges, az amerikai üzleti körök szerint létezik a korrupció érzete, és ha valaki nem a megfelelő szabályok alapján játszik, annak súlyos következményei lehetnek. 

A paksi bővítés szerződéseink nyilvánosságra hozását sürgető Bell arról is beszélt, hogy a korrupció gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatása olyan, mint "a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt". 

Bell szerint a korrupció nemzetbiztonsági kérdés is, mert nemcsak rontja a gazdaság növekedését, hanem "bosszantja is az embereket amiatt, hogy általuk megválasztott vezetők és ellenőrzési hatóságok nem látják el a munkájukat". 

A nagykövet kiemelte, hogy a Romániában működő független korrupcióellenes ügyészség (DNA) jó példa. A DNA az elmúlt években kormánytagok, bírók, ügyészek és politikusok tucatjai ellen indított eljárást. Szerinte Victor Ponta román miniszterelnök részben a DNA tevékenysége miatt mondott le nemrég. 

Magyarországra nézve pozitívumnak nevezte, hogy nemrég 15 magyar határőrt tartóztattak le az ukrán határnál, illetve az online pénztárgépek rendszere is tisztító hatású a gazdaságra. 

Orbán Viktort hétfőn arról kérdezte a Parlamentben Volner János jobbikos képviselő, hogy "miért a kormányfő barátai viszik el a zsíros állami megrendeléseket". Orbán azzal vágott vissza, hogy a képviselő nevezzen meg konkrét visszaéléseket, mert ez így csak "pártpolitikailag motivált vádaskodásnak tekinthető".