TEK-esek vonultak ki a brit nemzetközi iskolához Óbudán

Untitled-2
2015.12.09. 12:30 Módosítva: 2015.12.09. 13:51
Bombariadó volt Budapest 3. kerületében, a Kiscelli közben a British International Schoolban. A helyszínre rengeteg rendőr és TEK-es vonult ki, a környéket lezárták. A gyerekek biztonságban vannak, egy részüket átmenekítették a közeli Kiscelli Múzeumba, a többiekért elmentek a szüleik.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Délelőtt több olvasónk írt arról, hogy úgy látta a rendőrség és a TEK lezárta a fél Mátyáshegyet a III. kerületben. Mint írták, a Kiscelli közben lévő brit nemzetközi iskolánál történhetett valami.

635852641055034254
Fotó: Molnár Zsolt

Az Index egy forgalomirányító rendőrtől úgy értesült a helyszínen, hogy bombariadó miatt zárták le a területet. Ezt erősítette meg később az ORFK kérdésünkre írt válasza, miszerint reggel háromnegyed 9-kor kaptak bejelentést bombafenyegetésről. A BRFK és a TEK kiment az iskolába, ahol megtették a szükséges intézkedéseket, és intézkedtek az épület tűzszerészeti átvizsgálására.

Feltehetően azonban nem találtak semmit, ugyanis a rendőrség válaszából kiderül, hogy az ügyben közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Úgy tudjuk, hogy az iskolába kb. 700 gyerek jár, főleg diplomaták gyerekei. A tanulók egy részét a rendőrök a közeli Kiscelli Múzeumba menekítették át. Egy, a múzeumban dolgozó forrásunk szerint fél 10-kor vitték át a gyerekeket az iskolából a múzeumba, ahol múzeumpedagógusok foglalkoztak velük addig, amíg a szüleik nem mentek értük.

Egy, az iskolába járó diák felhívásunkra azt írta, hogy

úgy kezdődött, hogy fél kilenc körül megszólalt a tűzjelző, akkor protokoll szerint mindenki kivonult a sportpályára, 15-20 perccel később informáltak minket, hogy jött egy hívás arról, hogy bomba van az iskolában. Megjöttek a rendőrök, kivágták a kerítést, és az alsósokat kimenekítették a múzeumba, minket egy 10 perccel később elvittek a tornaterembe, ahol másfél órát töltöttünk. Később kiengedték azokat, akiknek a szülei ott voltak, de csak kisebb csoportokban. A szemben lévő házak tetején is TEK-esek voltak, az iskola előtt kb. 15 TEK-es állhatott, az utca tele rendőrökkel. Civil autós TEK-esekkel is.

Egy, a közelben dolgozó olvasónk szerint "a gyerekeket a rendőrök adják át a szüleiknek, miután azok igazolták magukat. A gyerekeket és a szülőket a kerítés megbontásával nyitott kijáraton engedték el úgy, hogy egyesével átvizsgáltak mindenkit". Egy másik olvasónk szerint fél kettőkor már nyugalom volt a környéken, a gyerekeket hazavitték, az iskolát átkutatták. Ugyanakkor tudósítónk szerint a könyéken élőket még mindig csak lakcímkártya bemutatása után, egy TEK-es kíséretében engedik be a lezárt utcákba.

A BKK dél körül közölte, hogy lezárták "a III., Bécsi úttól felfelé a Kiscelli utca–Kolostor út útvonalat, a Kiscelli közt, a Remetehegyi út, a Kolostor út, a Folyondár utca és a Mátyáshegyi út egy-egy szakaszát, mert tűzszerészek dolgoznak". A lezárás járatokat nem érint.

A rendőrség és a TEK információink szerint két okból is komolyan vette a bombafenyegetést, egyrészt azért, mert ez nem egy átlagos hívás volt, hanem a fenyegető pontos helyet és időt is mondott arról, hogy hol fog robbanni a bomba. Másrészt pedig azért, mert a párizsi terrortámadások után Nagy-Britannia a múlt héten szavazta meg a szíriai hadműveletekbe való becsatlakozást, a londoni alsóház döntése után néhány órával már megkezdték a légicsapásokat az Iszlám Állam ellen.

A döntés után pár nappal késelés volt a londoni metróban, amit egy szélsőséges nézeteket valló szomáliai férfi követett el, aki a támadáskor azt kiabálta, hogy "ha továbbra is szórakoztok Szíriával, kiontjuk a véreteket!". Magyarországon a négyes fokozatú skálán 3-as a terrorfenyegetettség szintje - az egyes a legmagasabb.