Székesfehérvár polgármestere meghátrált, már nem akarja a Hóman-szobrot

2015.12.11. 12:10
Egyre kisebb az esélye, hogy Hóman Bálint szobrát felállítják Székesfehérváron. Az ellenzékiek és zsidó szervezetek tiltakozása után Székesfehérvár fideszes vezetése meghátrált. Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, át kell gondolni a szoborállítást, az erre adott közpénzt vissza kell fizetnie az alapítványnak.

A székesfehérvári önkormányzat "az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester pénteken tett sajtónyilatkozatában.

A polgármester a városházán újságíróknak azt mondta: a szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is neki van joga szabadon dönteni. 

"Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást - amihez egy demokráciában joga van -, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy

a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott anyagi lehetőségei szerinti módon és időben fizesse vissza a civil szervezet,

ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól" - mondta Cser-Palkovics.

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy továbbra is elítélik Hóman Bálint "országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását", de elismerik "azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek". A polgármester a közleményét azzal zárta

Van úgy, hogy az idealizmussal szembejön a világ valósága. De Székesfehérvár csak egy van.

Mint arról írtunk, ellenzékiek és zsidó szervezetek után több amerikai szereplő is kiakadt Hóman Bálint szobrának közpénzből történő támogatása miatt. Három miniszter is úgy nyilatkozott, mintha elítélnék Hóman politikai örökségét, Lázár János egyenesen vállalhatatlannak nevezte. 

Székesfehérvár polgármestere azonban hajthatatlan volt, és azt mondta, senki nem mondhatja meg, mit csináljon egy helyi szervezet. Itt olvashat egy interjút azokból az időkből (két nappal ezelőtti), amikor Cser-Palkovics még a szobor felállítása mellett érvelt.

A Mazsihisz azért tüntet

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli a székesfehérvári városvezetés megváltozott álláspontját Hóman Bálint tervezett szobrának ügyében - olvasható a Mazsihisz közleményében. Kiemelték azonban, hogy az érintettek hivatalosan még nem mondtak le tervükről, és a polgármester nyilatkozata sem zárta ki egyértelműen a szoborállítás lehetőségét.

A döntéstől függetlenül a "Mazsihisz, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, valamint a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek megtartják a vasárnapra tervezett köztéri hanukai ünnepségüket a székesfehérvári Bartók Béla téren, ahová az egykori antiszemita politikusnak kíván emlékművet állítani a Hóman Bálint Alapítvány".

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a szobor helyén egy olyan emléktáblát állítana, amely bemutatja Hóman Bálintot mint "a zsidótörvények és a zsidóság elleni bűntettek támogatója". A magyarországi zsidó szervezetek által alapított Tett és Védelem Alapítvány azt kéri Cser-Palkovics Andrástól, hogy adjon helyet az EMIH által állítandó emléktáblának. "Ez az emléktábla hivatkozási alap lesz minden magyar önkormányzat számára, hogy elutasítson bármilyen újabb kísérletet arra, hogy Hóman Bálintnak emlékszobra legyen hazánkban." - írta közleményében az alapítvány.