Európai elfogatóparancs a gyermekét elrabló francia apa ellen

2015.12.11. 12:49 Módosítva: 2015.12.11. 18:41

Több lap, köztük a Blikk és a Magyar Nemzet is azt írta pénteki számában, hogy a 2 éves Leont anyjától elvivő francia apa brutálisan összeverte volt élettársát Szombathelyen.

Varró Leon Bálint
Varró Leon Bálint
Fotó: Police.hu

Mint azt a rendőrség körözése alapján mi is megírtuk, kedden délután a 46 éves, francia állampolgár Patrick Royer Szombathelyről ismeretlen helyre távozott a gyerekével együtt. Az MTI már akkor úgy értesült, hogy a férfi előtte súlyosan bántalmazta a gyerek édesanyját, eltörte az orrcsontját.

A pénteki lapoknak nyilatkozó anya azt állítja, hogy a férfi hátulról támadt rá a nyílt utcán, a földre rántotta, miközben gyermeke a kezében volt. Majd ütni és rúgni kezdte, miközben megjelent a férfi francia nyelvű segítője - feltehetően a sógora -, aki kitépte a gyermeket a nő kezéből. A volt élettárs ekkor gázspray-vel lefújta a nőt, hogy ne tudjon utánuk rohanni, miközben a gyerekkel együtt beültek egy autóba, és távoztak. 

Az anya 2013-ig élt együtt a férfival Franciaországban, majd amikor megromlott a kapcsolatuk, hazaköltözött a gyerekkel együtt. Francia bírósági döntés szerint megilleti a gyerek a francia apát, ám ezt a döntést nem ismerték el a magyar bíróságok. Az ügy megjárta a Kúriát is, és a gyermekelhelyezési pert most is tárgyalják Szombathelyen. A férfi szerdán egy SMS-t küldött a nőnek arról, hogy Franciaországban vannak, de az anya állítása szerint hiába jelezte ezt a rendőrségnek, nem adtak ki a férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot.

Az Index megkereste a Vas megyei rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy igazak-e ezek az állítások. A rendőrség részletesen nem válaszolt a kérdéseinkre, mindössze annyi közöltek, hogy a francia apa ellen súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást - ami azt feltételezi, hogy az anya nyilatkozatai helytállóak voltak.

A rendőrség nem válaszolt arra a kérdésünkre sem, hogy adtak-e ki nemzetközi elfogatóparancsot a férfi ellen, csak azt írták, hogy megtették azokat az intézkedéseket, amelyek az eljárás jelen szakaszában szükséges voltak: az apával szemben büntetőeljárás, a gyerekkel szemben pedig körözési eljárás keretében adtak ki körözést.

Este viszont a megyei főkapitányság közleményt adott ki, mely szerint kezdeményezésükre a Szombathelyi Járásbíróság európai elfogatóparancsot adott ki Royer ellen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport