Az olimpiáról és a Városligetről is lehet népszavazás

2015.12.14. 14:51
Két népszavazási kérdést hitelesített hétfői ülésén a fővárosi választási bizottság: a 2024-es olimpiáról és a Városliget sorsáról is szavazhatnak a budapestiek, értesült az Index. Elvileg jövő év elején indulhat az aláírásgyűjtés a fővárosban.

A városligeti népszavazást kezdeményező és az olimpiai népszavazást is sürgető Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere azt mondta az Indexnek, hogy a tervei szerint jövő év elején indulhat az aláírásgyűjtés, miután a fővárosi választási bizottság hitelesítette a népszavazási kérdéseket.A fővárosi közgyűlés, a kormány és a parlament is döntött már arról, hogy Budapest 2024-ben megpályázza a nyári olimpiát. Több ellenzéki és civil viszont népszavazást szeretett volna az olimpiáról. Korábban összegyűjtöttük, miért nehéz kiharcolni a referendumot.

Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról. Az előterjesztést a közgyűlés többsége nem támogatta.


A múlt héten ugyanakkor civilek benyújtották ezt a népszavazási kérdést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

Ezt hagyta most jóvá a fővárosi választási bizottság. Karácsony Gergely a Városliget beépítéséről is megkérdezné az embereket, ennek is szabad utat adott a választási bizottság:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Karácsony azt mondta, hogy tizenöt napon belül meg lehet támadni a döntést a bíróságon, de biztos abban, hogy a bíróság is átengedi a kérdéseket. Így már készül, hogy január végén, február elején elindulhat az aláírásgyűjtés.

Ha sikerül összegyűjteni elég aláírást (több, mint 140 ezret), akkor a budapesti választópolgárok nyilváníthatnak véleményt a kérdésekről.  • Tippek
  • Babaváró hitel