16 orvos felmondása is kevés a rettegett főorvosnővel szemben

Screen Shot 2015-12-13 at 14.49.04.png
2015.12.15. 07:58
Évek óta fokozódik az elkeseredés és a feszültség a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, az intézmény vezetése azonban eddig szőnyeg alá söpörte az ismétlődő konfliktusokat. A helyzet október óta vált ténylegesen kritikussá. A belgyógyászat 16 orvosa ultimátumot adott Rácz Jenő főigazgatónak: vagy kiiktatja az osztály életéből a kórház egyik nagy hatalmú főorvosnőjét, vagy egyszerre felmond szinte a teljes osztály. Az orvosok szerint Németh Ilona főorvosnő rendszeresen megalázza, megfélemlíti a kollégákat, és ellehetetleníti a betegellátáshoz szükséges együttműködést. Bár a kollektív felmondás a megyei kórház működőképességét veszélyeztetné, a főigazgató két hónap óta nem adott hivatalos választ. Az Indexnek azt mondta: már le is zárta az ügyet, a főorvosnő marad.

Megbénulhat a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház működése, miután a belgyógyászati centrum osztályvezető főorvosa és 15 orvosa bejelentette a kórház vezetőjének, hogy kollektíven és egy időben felmondanak, ha a menedzsment továbbra is falaz az intézmény egyik befolyásos főorvosnőjének.

Az Index információi szerint a belgyógyászaton dolgozó orvosok október elején küldtek levelet Rácz Jenő főigazgatónak. Ebben azt közölték, hogy tisztában vannak a döntésüknek a kórházat sújtó következményeivel, de Németh Ilona főorvosnő tevékenysége miatt elviselhetetlenné vált a légkör: a belgyógyászati centrum orvosain eluralkodott az elkeseredés és a kilátástalanság, az ismétlődő konfliktusok pedig már a betegellátás biztonságát veszélyeztetik.

Veszprémben éppen nem a pénz- és az amúgy valóban komoly létszámhiány okozza a gondot. A petíció írói láthatóan keresték a megfelelő súlyú szavakat, hogy megpróbálják leírni azt a pszichés nyomást, amivel a belgyógyászaton és a sürgősségi ambulancián nap mint nap meg kell küzdeni a fiatalabb orvosoknak . Szakmailag megalázva, megfélemlítve, szorongásokkal küzdve kell évek, hónapok óta végezni a munkájukat, a tartós stressz miatt több érintett táppénzre kényszerült, jó néhányan pedig – nemcsak orvosok, hanem számos ápolónő is – végleg otthagyták a belgyógyászatot.

A stressz forrása szerintük a menedzsmenttel szoros kapcsolatot ápoló, ezért az intézményben kivételes hatalommal bíró doktornő „sajátos stílusa”, orvoshoz méltatlan viselkedése.

A levél szerint Németh főorvosnő rendszeresen kommunikál minősíthetetlen stílusban a kollégákkal, de a „legnagyobb baj, hogy számos alkalommal a betegekkel és a hozzátartozókkal is” ugyanígy beszél, „bár ezt félelmükben többnyire nem merik jelezni”.

Csolnoky Ferenc Kórház
Csolnoky Ferenc Kórház

Veszélyezteti a belgyógyászat működését és a betegellátást  az is – írták az orvosok –, hogy a főorvosnő az osztály munkájában is alig vesz részt, és nem jelenik meg a megbeszéléseken.

Kivételt csak azok a kollégák képeznek, akik főorvosnő magánpraxisával üzleti kapcsolatban állnak.

Németh Ilona a Balatonalmádi Egészségház ügyvezető igazgatója, egyben a 100 milliós uniós támogatásból létrehozott egészségfejlesztési iroda vezetője. Balatonalmádi érdekes kapcsolódási pont a veszprémi kórház orvosigazgatójával, Dávid Gyulával, aki a város önkormányzatának fideszes képviselője, sőt éppen ő vezeti a város egészségügyi bizottságát is.

Már 16+1 felmondás forog kockán

A petíció megírását egy minden korábbinál súlyosabb atrocitás előzte meg. A pohár egy, a fizikai bántalmazás határát súroló lökdösés után telt be. A főorvosnő szeptember 2-án egy adminisztrációs nézeteltérés miatt üvöltözött a belgyógyászat egyik fiatal orvosnőjével. A ledorongolás másnap folytatódott, sőt fokozódott: Németh Ilona a munkatársak és látogatók szeme láttára durva megjegyzések közepette a kezénél rángatva-lökdösve kihajította az osztályos orvost az adminisztráció irodájából.

A nyilvánosan megrángatott fiatal orvosnő, miután az ügyben hónapok óta nem történt semmi, a vezetés mint sértettet egyszer sem hallgatta meg, decemberben felmondott. Vele együtt 17-re emelkedett a konfliktus következtében felmondó vagy felmondását bejelentő orvosok száma.

Sydó Tibor, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa egy külön levélben szögezte le Rácz Jenőnek, hogy a doktornő körüli konfliktusokkal kapcsolatban nem először fordul a kórházvezetéshez, ezért ő és munkatársai csak azt tekintik elfogadható megoldásnak, ha a menedzsment hivatalosan deklarálja, hogy a doktornő a jövőben semmilyen formában sem vehet részt a belgyógyászat működésében.

Hivatalos válasz azonban október óta nem érkezett, az aláírók értesítést sem kaptak.

Ennek ellenére Rácz Jenő főigazgató lezártnak és megoldottnak tekinti az ügyet.

Az egykori egészségügyi miniszter szerint „munkahelyi feszültségek mindenhol vannak”. Az Indexnek azt mondta, hogy a petíció után megvizsgálták a Németh Ilonát érintő panaszt, és az orvosértekezleten megegyezés született, hogy „a doktornőt más osztályra, a sürgősségire helyezik át, a többi kolléga dolgozik tovább”.

Kérdésünkre, hogy a szeptember 3-i esetet kivizsgálták-e, a főigazgató azt mondta, hogy egyesek valóban verekedésnek próbálták aposztrofálni, megvizsgálták,

de az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.

Ezért Németh Ilonát a kórházból nem kívánják eltávolítani.

Forrásaink szerint valójában eddig hivatalosan nem történt változás, a főorvosnő továbbra is a belgyógyászaton van státuszban, a sürgősségin pedig napi kapcsolatban áll az őt feljelentő orvosokkal.

Megkerestük természetesen a konfliktus főszereplőjét, Németh Ilonát is, de ő nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre.