Egy városligeti iskolában akartak végezni Orbánnal

2015.12.15. 07:14

November 21-én, egy VI. kerületi megemlékezésen készült Orbán Viktor elleni fegyveres támadásra az a két férfi, akiket egy nappal korábban fogott el a Terrorelhárító Központ (TEK), írta a Blikk.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy komoly akcióra készült a Magyar Nemzeti Hadsereg két aktivistája: Orbán Viktor ellen terveztek merényletet. A két gyanúsított azóta is előzetes letartóztatásban van.

A budapesti M. Péter (60) és a gödöllői R. Gyula (62) Volvóját november 20-án a XI. kerületben állították meg a TEK emberei. Az autó csomagtartójában két géppisztoly, több tucat lőszer és hangtompító is lapult. A Blikk úgy tudja, a rendőrség azt feltételezi, hogy másnap készültek használni, mégpedig a kommunizmus áldozatairól szóló megemlékezésen, amelynek Orbán volt az egyik szónoka.

Orbán aznapi programja egy misével kezdődött a Szent Imre-templomban, majd a VI. kerületi, Derkovits Gyula Általános Iskola udvarára ment. Ebben az épületben volt 1945–1948 között a szovjet állambiztonság börtöne. Orbán itt mondta el beszédét, és helyezett el koszorút. A kormányfő honlapján fellelhető tudósítás szerint az iskolától kegyeleti séta indult a Terror Háza Múzeumhoz.

Ám ezen Orbán már nem vett részt.

A lap szerint a kormányfő programjának változása minden bizonnyal összefügg a két fegyveres elfogásával. 

A Terrorelhárítási Központ korábban érdemben nem nyilatkozott a miniszterelnök fenyegetettségéről, és most Orbán sajtóirodájának vezetője sem akarta kommentálni a Blikk értesülését. „A miniszterelnök személyes biztonságával és védelmével kapcsolatban nem kommentálunk semmilyen információt” – mondta Havasi Bertalan.