Lehet, hogy Hunvald Györgynek vissza kell mennie a börtönbe

2015.12.15. 10:12
Még csaknem egy év büntetés letöltésére kell börtönbe vonulnia Hunvald Györgynek a Szegedi Ítélőtábla szerint. Hunvald ügyvédje szerint bonyolultabb a helyzet, a volt MSZP-s politikus összbüntetése kevesebb lesz.

Jogerős végzésével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Hunvald György egykori VII. kerületi polgármester által előzetes fogva tartásban töltött idő beszámítását a rá két ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztésbe. Így a volt szocialista országgyűlési képviselőnek még csaknem egy évre börtönbe kell vonulnia – közölte a táblabíróság kedden az MTI-vel.

Hunvald György peres ügyeit egyre nehezebb követni, de a lényeg, hogy eddig két jogerős ítélet született az ügyében.

  • A Kúria 2014. július 1-jén jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte a politikust az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. 
  • A Szegedi Ítélőtábla 2015. április 25-én jogerősen két és fél év börtönnel sújtotta az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt.

Hunvald korábban két részletben – 2009. február 10-től 2011. május 13-ig, majd 2011. június 17-től 2011. október 4-ig -–mintegy 2 év 6 hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A vádlott ellen két jogerős ítélet született, és mindkét kiszabott büntetésbe – az ítélőtábla mostani döntése szerint tévesen – a kényszerintézkedések teljes időtartamát beszámították.

A táblabíróság összegzése szerint Hunvald György a rá kiszabott összesen három év hat hónap börtönbüntetésből eddig mintegy két és fél évet töltött előzetes fogva tartásban, vagyis még csaknem egy év büntetés letöltésére kell börtönbe vonulnia, amelyből – mivel a feltételes szabadon bocsátás kedvezményéből nincs kizárva – korábban szabadulhat.

Más lesz az összbüntetés

Hunvald ügyvédje, Sebes Péter azonban másképp látja a dolgot, és szerinte az ügy ennél bonyolultabb. Az ügyvéd a Népszabadságnak nyilatkozott, és azt mondta: Hunvald cselekményeit egyetlen ítéletben kellett volna elbírálni. Miután különféle okok miatt nem ez történt – például azért, mert eleve több bíróságon folyt a volt polgármester ellen eljárás –, most a két ítéletet szerinte összbüntetésbe kell foglalni.

Az összbüntetés pedig mindig kevesebb, mint ha az egy vádlottal szemben különböző bírói fórumokon kiszabott ítéleteket egyszerűen összeadnák.

Sebes Péter szerint így bizonyos, hogy Hunvald számára kedvezőbb ítélet születik, általában az elsőként meghozott ítélet háromnegyedét engedik el, és ha figyelembe veszik a lehetséges kedvezményeket, szerinte Hunvaldnak biztosan nem kell börtönbe vonulnia.