Pongrác
11 °C
27 °C

Mindenképp felállítják a Hóman-szobrot

2015.12.15. 12:50
Nem mond le a székesfehérvári Hóman Bálint-szobor felállításáról, de az ünnepélyes avatásról a későbbiekben dönt a Hóman Bálint Alapítvány – közölte az alapítvány kuratóriumának elnöke keddi székesfehérvári sajtótájékoztatóján. A szobor ellen tiltakozók élőlánccal akarják megakadályozni a szoborállítást.

Kováts Gábor, a Hóman Alapítvány elnöke a szobor tervezett helyén, a székesfehérvári Bartók Béla téren azt mondta: Hóman Bálint nemzet- és városépítő tevékenysége ismeretében az alapítvány „nem mondhat le” szobrának ünnepélyes avatójáról.

Hozzátette ugyanakkor: „Székesfehérvárt és annak polgármesterét ma nemtelen támadások és súlyos fenyegetések érték, amik összeegyeztethetetlenek Hóman Bálint céltudatos nemzet- és városépítő tevékenységével.”

Az alapítvány a vádakat visszautasítja, és a megtámadottak védelme érdekében a későbbiekben dönt az ünnepélyes szoboravatóról

– idézte az MTI a kuratóriumi elnököt. A szobor avatását eredetileg december 29-re tervezték.

Kováts Gábor bejelentette, hogy a Hóman Bálint Alapítvány a szoborállítással kapcsolatos kormányzati és önkormányzati támogatás visszafizetésére közadakozást hirdet meg Facebook-oldalán.

Élőlánccal fognak tiltakozni

A sajtótájékoztató után a néhány társával a helyszínen demonstráló Földi Judit, a DK helyi önkormányzati képviselője a sajtónak azt mondta: sajnálattal tapasztalták, hogy az alapítvány nem lép vissza szoborállítástól, ezért élőlánccal fognak tiltakozni. Azt valljuk, egy antiszemita ember nem érdemli meg, hogy szobrot kapjon, és bár "vitathatatlan tevékenysége, amit Székesfehérvárért tett", ezt a két ügyet nem lehet kettéválasztani - jelentette ki.

Márton Roland, az MSZP szintén a helyszínen tartózkodó alelnöke úgy fogalmazott: "mellékszereplő a történetben az alapítvány", a város vezetői és a kormány felelőssége, hogy közterületen milyen szobrokat helyeznek el. 

A polgármester már nem akarja

Múlt pénteken az ellenzékiek és zsidó szervezetek tiltakozása után Székesfehérvár fideszes vezetése megváltoztatta az álláspontját a Hóman-szoborral kapcsolatban. Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, át kell gondolni a szoborállítást, az erre adott közpénzt vissza kell fizetnie az alapítványnak.

Eközben a magyarországi zsidó szervezetek által alapított Tett és Védelem Alapítvány bejelentette kedden, hogy az ügyészséghez és a kormányhivatalhoz fordul a Hóman Bálint Alapítvány és a váci Hóman Bálint út törvénysértő megnevezése miatt. „Nem viselheti Hóman Bálint nevét sem bejegyzett alapítvány, sem közterület Magyarországon!” – véli az alapítvány.