Nem lesznek fizetősek a szakkörök

2015.12.15. 17:54

A Hvg.hu oktatási portálja, az Eduline eléggé elnézett egy rendeletmódosítási tervezetet, amiből arra következtetett, hogy a kormány fizetőssé akarja tenni az iskolai szakköröket, énekkarokat, a tanulmányi és szakmai versenyeket (?), a diáknapokat (?), a művészeti tevékenységeket (?), az iskolai sportköröket, a házibajnokságokat (?), az iskolák közötti versenyeket és a bajnokságokat (?). 

Az Emmi cáfolta az egészet:  sem az Emberi Erőforrások Minisztériumának, sem a kormánynak nincs olyan terve, hogy szűkítsék az ingyenes iskolai ellátásokat. Ezek a pontok csak jogalkotási okok miatt kerültek ki a térítésmentes szolgáltatásokat felsoroló köznevelési rendeletből, és igazából még bővülnek is az ingyenes iskolai szolgáltatások.

Az Eduline-t az tévesztette meg, hogy egy kormány által nem tárgyalt tervezet szerint több pont hatályát vesztené a köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendeletben. A térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladatok közül így a szövegből kikerültek az énekkarok, a szakkörök, a gyógypedagógiai tanácsadás, a korai fejlesztés és gondozás, de olyan elemek is, amelyekről nem is tudni hogyan és miért lehetne fizettetni egyáltalán: a tanulmányi és szakmai versenyek, a diáknapok, házibajnokságok, az iskolák közötti versenyek, sőt maga az érettségi is.

A minisztérium közleménye szerint a „szakképzés ingyenességére vonatkozó szabályok törvényi szinten, a szakképzésről szóló törvényben jelennek meg, ezért - mindössze jogtechnikai okokból - törölni kellett az ezzel párhuzamos rendelkezéseket egy alacsonyabb szintű jogszabályból, a kormányrendeletből”.

A félreértésen alapuló cikknek bedőlt az LMP és a Magyar Liberális Párt is. Az LMP azzal vádolta a kormányt, hogy megkezdte az ingyenes közoktatás lebontását, a liberálisok pedig úgy ítélték meg, hogy a kormány a szülőkkel akarja megfizettetni a Klik felelőtlen gazdálkodását.

Az Emmi szerint a törvénymódosítások még bővítenék is az ingyenesség körét: külön térítési vagy tandíj fizetése nélkül megszerezhető lenne a második szakképesítés is. A tervezett törvénymódosítás kiszélesítené a térítésmentes oktatást a tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyerekekre is. Számukra is ingyenes lenne az érettségi vizsga és és első pótvizsga is függetlenül attól, hogy állami, egyházi, alapítványi vagy önkormányzati iskolába járnak.

A tervezet ugyan egy helyen törli a térítésmentes körből a gyógypedagógiai tanácsadást, a korai fejlesztést és gondozást, a fejlesztő nevelést, a fejlesztő felkészítést és a fejlesztő iskolai oktatást, egy másik pontban viszont a térítésmentes körbe emeli a pedagógiai szakszolgálati ellátást az ingyenes oktatásban tanulóknak.