Orbán a Jobbiknak: Önök egy kitartott párt, tele bűnözőkkel!

2015.12.15. 17:00

Orbán Viktor ma nem bujkált olyan hosszan a parlamenti függöny mögött, így többen, több témában kérdezhették az ellenzék soraiból. Az év utolsó parlamenti ülésén a miniszterelnök mindenkit kiosztott.

Gratulálok L. Simon feleségének

Az első kérdező az MSZP-s Gőgös Zoltán volt, aki első kérdése után, a házszabálytól eltérően másra is rákérdezett Orbánnál, „ha már így szóba elegyedtek":  L. Simon államtitkár felesége hatalmas földet vásárolt az egyik földárverésen, Gőgös megkérdezte, mi erről a miniszterelnök véleménye. Illetve, hogy ha a kormány megmenti a Mezőhegyesen működő mintagazdaságot, munkahelyeket megmentve ezzel, miért nem teszi ezt a többi állami földterülettel is.

Orbán válaszában azt mondta, a földárverés nem lottó, senki semmit nem nyer, kap ingyen az államtól. A földért licitálni kell, majd kifizetni.

Ha az államtitkár úr felesége így tett, hát jól tette, gratulálunk neki!

− mondta. Mezőhegyesről annyit mondott, az egy ménesbirtok, és minden ménesbirtokot megtart az állam.

Romániát csinálni Magyarországból

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felelevenítette a legutóbbi kérdés-feleletüket Orbánnal. Akkor azt kérdezte Vona, miért van az, hogy Orbán közvetlen környezetében található emberek iszonyatosan meggazdagodnak. Hogy csak a tehetségük miatt, vagy van mögötte esetleg valami más is, ne adj Isten korrupció. Akkor Orbán KGBélázott válasz helyett. Most azt vetette fel Vona, hogy alakítsanak két parlamenti vizsgálóbizottságot. Az egyiket vezessék fideszesek, vizsgálja a Jobbik és az orosz/KGB-s kapcsolatokat. A másikat vezessék jobbikosok, az pedig vizsgálja az Orbán környezetében látványosan meggazdagodókat.

Orbán szerint nem jó irány, ha a parlament, a döntéshozók átvennék a rendőrség, illetve az ügyészség munkáját. Hozzátette, semmilyen korrupciót soha nem tűrt meg, ahogy most sem, és a jövőben sem teszi. És ha jöttek is hozzá azzal, hogy ezt az elvét adja fel, azokat elküldte, 

kérdezze csak meg azokat akik valaha azt gondolták, lehet másképp is dönteni, kérdezze meg például az ön újsütetű támogatóját!

− utalt Orbán vélhetően Simicska Lajosra, akit fideszes a Nagy Szakítás óta folyamatosan a Jobbik támogatásával "vádolnak".

Hozzátette, direkt megnézte, és az ország leggazdagabb tíz emberében nem talált fideszest, Vona majd akkor jöjjön elő újra a vádjaival, ha legalább öt az lesz. Hozzátette a vizsgálóbizottságos javaslathoz, hogy nem hajlandó Magyarországból Romániát csinálni, ahol összemosódik a törvényhozók, politikusok munkája és a bűnüldöző szervek munkája. De ha már ilyen keményen megtámadták ezzel a korrupció dologgal, hát csak visszavágott:

Tele vannak bűnözőkkel, önök mögött bűnözők álltak, önöket bűnözők támogatják, önök egy kitartott párt, azt javaslom álljanak a nyilvánosság elé, és ezt fedjék föl!

− mondta Vonának, aki a házszabály szerint erre már nem reagálhatott.

Nem is olyan jó, ha stadion áll a kert végében 

A következő kérdező az MSZP-s Harangozó Tamás volt, aki azzal kezdte, hogy Orbán sok elképesztő dolgot állított az utóbbi beszédeiben, legutóbb épp a hanyatló nyugat gazdasági és katonai összeomlását vizionálta, de „ezt betudhatjuk annak, hogy Habony Árpád egyik ibizai útján írt beszédét olvasta fel". Megemlítette, hogy milyen mértékben nőtt a szegénység Magyarországon az elmúlt években, majd rákérdezett, hogy az a törvénymódosítás, ami lehetővé teszi a kormánytagok hozzátartozóinak közbeszerzésen történő indulását az személyesen neki, Orbánnak volt fontos, vagy valamelyik másik kormánytagnak.

Orbán azzal vágott vissza, hogy Harangozó egy olyan párt képviselőjeként beszél, amely párt kormányon nem annyira törte magát, hogy szigorú szabályozásokat hozzon, ráadásul Gyurcsány Ferenc úgy lehetett miniszter, hogy felesége a milliós uniós pénzek elköltéséről döntő Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese volt.

Mit kapnék én, ha ezt megengedném magamnak!

− mondta Orbán. Hozzátette Gyurcsány cége olcsóbban kaphatta az áramot más cégeknél, miközben a kormány emelte az áram árát. „Akkor miért maradt csendben  a képviselő úr?" − kérdezte Orbán Harangozót, aki erre azzal válaszolt, hogy talán azért, mert akkor még nem volt képviselő. „Ön ül itt 26 éve... egy ilyen kérdésre nem válaszol, hanem gyucsányozik, beszéljék meg egymás között, eltévesztette a házszámot" − felelte Harangozó. Majd elmondta, hogy azért mégsem az ő kertjében épült stadion, nem az ő fogorvosa kapott milliárdokat és nem az ő gázszerelője vesz milliárdokért földet.

Egyszer próbálja ki, milyen, amikor stadion áll a kertje végében. Olyan, mintha egy autópálya közlekedne ott

− panaszkodott Orbán a válaszában, majd elmondta, hogy Harangozó ne papoljon a szegénységről, amikor hárommilliós fizetést vett fel a paksi atomerőmű igazgatósági tagságáért.

Hómannak nem jár szobor

Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő azt szerette volna megtudni, mi Orbán véleménye a Hóman-szobor felállításáról.

A dolog az úgy áll, hogy a mi érzéseink szerint az antiszemitizmus elleni harcot nagyban kompromittálja, hogy annak az élén rendszeresen egy másik diktatúra útódpártjának tagjai vannak

− kezdte válaszát Orbán. Azt mondta, Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt. A megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal, és ezért nem támogatja a Horthy-szobrot sem.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, Hómanról az alaptörvény, illetve az önkényuralmi jelképek tiltásáról szóló törvénymódosítás értelmében még civil szervezetet sem lehetne elnevezni.

Farkas Flórián kezét nem engedik

Farkas Flóriánról, miniszterelnöki biztosról, és az ORÖ látványos botrányairól két képviselő is kérdezte a miniszterelnököt. Az LMP-s Ikotity István és a jobbikos Mirkóczki Ádám. Mindkettőjüket az érdekelte, mikor engedik már el Farkas kezét, mikor vállalja a felelősséget Orbán Farkas miatt, hiszen ő nevezte ki személyesen.

Orbán azonban egyértelművé tette, amíg hivatalos bírósági döntés nincs arról, hogy Farkas, vagy bárki is bűnös lenne az ellene felhozott vádakban, addig mindenki  a helyén marad. Amíg nem folytatták le a megfelelő vizsgálatokat, majd annak eredményét nem ismerjük, 

addig senkit, sehonnan nem fogok elmozdítani

− mondta Orbán. „Amíg valamilyen eljárásban nem mondják ki bűnösnek, addig meg fogjuk védeni. Hiába támadják Farkast századszor... meggyőződésem, hogy Farkas Flórián sokat tett a cigányságért, ezt nagyra értékeljük a támadásokkal szemben majd megvédi magát, de addig számítok a munkájára, amíg jogi akadálya nincs" − mondta.