Maradnak a fegyveres katonák a köztereken

2015.12.16. 08:49

A párizsi terrortámadás másnapján a nemzetbiztonsági kabinet döntött arról, hogy megerősített biztonsági intézkedések lépnek érvénybe Magyarországon. Mint ismert, Magyarországon a négyes fokozatú skálán 3-asra emelték a terrorfenyegetettség szintjét (az egyes a legmagasabb), ezért többek között

  • jelentősen megnövelték az egyenruhás rendőri jelenlétet a közterületeken, a repülőtereken és Pakson,
  • katonai rendészeket rendeltek az utcákra.
kAONTA
Fotó: Galovtsik Gábor / Honvedelem.hu

November 14-én Orbán Viktor azt mondta, hogy

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen terrorveszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat. Abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk.

A Magyar Idők szerdai cikke szerint az intézkedés visszavonásáig él, tehát maradnak a katonai rendészek a közterületeken. A HM a lapnak azt mondta, hogy emberek biztonságának növelése érdekében a honvédség terrorfenyegetettség miatt feladatot ellátó, megerősített, fegyveres rendész járőrei - a Honvéd Vezérkar főnökének utasítása alapján - ezután is olyan helyszíneken teljesítenek járőrszolgálatot, ahol nagyobb tömeg megjelenése várható, így a közlekedési csomópontokon, nagy érdeklődésre számot tartó kulturális rendezvények helyszínein, vasúti és buszpályaudvarokon.

Ugyanakkor a minisztérium leszögezte, hogy a katonai rendész nem rendőr, de erőszakos cselekmény esetén közbeléphet, ha a magyar emberek biztonsága kerülne veszélybe. Civilekkel szemben azonban csak a rendőrség intézkedhet.