Még mindig korábban halunk meg, mint a nyugatiak

2015.12.17. 09:25 Módosítva: 2015.12.17. 09:28

A születéskor várható élettartam folyamatosan emelkedik hazánkban, lemaradásunk ezen a téren azonban nem csökken Nyugat-Európához képest, ismerteti a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait.

A 2014-ben született gyerekek várhatóan 75,6 éves korukig élhetnek, ez pedig négy évvel több, mint a 2001-es mérés szerint. A születéskor várható élettartam folyamatosan nőtt az elmúlt húsz évben, de a nyugat-európai országokat nem értük utol: 2010-ben az osztrák férfiaknak hét, a nőknek pedig öt évvel hosszabb életre volt kilátásuk, mint Magyarországon.

Az életkilátásaink nem javultak jelentősen, mindössze annyit, hogy elmondhatjuk, ezek nem rosszabbak, mint ötven éve – közölte a lappal, Bálint Lajos, a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársa.

A legjobb fővárosi nőnek lenni: ők várhatóan 81 évig élhetnek, míg egy fiú újszülött 74 évig élhet. A fiúk az országos átlag fölötti, több mint 72,1 életévre számíthatnak Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Pest, Fejér, Csongrád, Baranya, Vas, de még Hajdú-Bihar megyében is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabbak a kilátások, az itt születettek a 70. születésnapjukat sem érik meg a statisztikák szerint.

A lányok összességében hosszabb életre, 78,9 évre számíthatnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számíthatnak a legrövidebb életre, mindössze 77,7 évre.