Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Szigorítják a skorpiótartást

2015.12.17. 18:44

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent a földművelésügyi miniszter régóta esedékes új rendelete a veszélyes állatok tartásáról. Az első tervezet erről tavaly ősszel jelent meg. A mostani rendszeren több szempontból szigorító szabályozás terve mozgósította a hobbiállattartókat és kereskedőket, akik elküldték a javaslataiakat a minisztériumnak. Úgy volt, hogy idén tavaszra dől el a hárpiák, skorpiók és más veszélyes állatok sorsa, de a folyamat lassabb volt a vártnál.

A pécsi farkasszökés után a minisztérium azt írta az Indexnek: először az állatvédelmi törvény ide vágó rendelkezéseit kellett összhangba hozni, aztán pedig az Európai Bizottságnál zajló, legalább 3 hónapos notifikációs eljárás végét várták a kihirdetéssel.

A most megjelent rendelet egyik újdonsága, hogy közepesen veszélyesnek minősített állat tartásának feltétele lesz a tágabb szomszédság megnyugtatása. Most is van olyan szabály, hogy szükség van a közvetlen szomszédok beleegyező nyilatkozataira. Az újítás ehhez képest az, hogy ha mérges állatról (például skorpióról van szó), akkor a közvetlen szomszédokon kívül
az adott épület összes lakásának kétharmadától ki kellene könyörögni a beleegyező nyilatkozatot.

Az átállás nem lesz azonnali. A már most meglévő, otthon tartott állatok megtartásához nem lesz szükség a kétharmados beleegyezés igazolására.

Az aligátorteknősöket a rendelet különösen veszélyesnek minősíti, ami azt jelenti, hogy a jövőben egyáltalán nem tarthat ilyet magánszemély, csak állatkert vagy cirkusz. Ezt a szigorítást a tervezetet véleményező állattartók korábban ellenezték, mert szerintük a hazai állatkertek nincsenen felkészülve több száz példány ellátására, márpedig ennyire becsülik a most magánszemélyeknél élő populációt.