A fideszes képviselő, aki megvédte Ákost, üzlettársa is egyben

2015.12.18. 16:41
Az Ákos-botrányban nem csupán a kormány, hanem a Fidesz egyik országgyűlési képviselője is a zenész védelmére kelt. Tiffán Zsolt csütörtökön két vulgáris hangvételű Facebook-bejegyzésben ment neki Ákos támadóinak. A bejegyzésekből kiderült, szerinte is az a normális vélekedés a nők világban betöltött szerepéről, amit Ákos és Kövér László hangoztattak nagy visszhangot kiváltó megnyilvánulásaikban. Tiffán viszont nemcsak elvbarátja a dalnoknak, hanem közös cégük is van.

Két remek férfiút szed szét a személy- és identitászavarosságában erősen fürdő, beteglelkű média

Tiffán Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője Facebook-oldalán vette védelmébe Ákost és Kövér Lászlót, akik a nők társadalmi és szociális szerepvállalásáról elmondott véleményükkel óriási botrányt kavartak az elmúlt napokban. A fideszes politikus szerint igazságtalanul támadják őket, hiszen neki is ugyanaz az álláspontja, mint a „két derék Férfiembernek”:

A haza azé, aki teleszüli.

Tiffán szerint a nők társadalmi helyéről folyó vita túl van komplikálva, pedig valójában „annyira egyszerű, mint az 1x1!”: „Az Embernek az asszonya szül gyereket! Az embernek a lánya unokát szül!” Csak azok a „liberális hülyegyerekek” akadnak fenn ezen a tételen, akik már azt sem tudják, kicsodák és mi ellen tiltakoznak.

A Lánchíd mellett nyitottak éttermet

Az országgyűlési képviselő nemcsak szellemi rokona Ákosnak, hanem üzlettársa is. Tiffán Zsolt és Kovács Ákos a 2000-es évek közepén sokáig együtt mozogtak a Fidesz holdudvarában, személyes fellépésükkel támogatták az akkor ellenzékben lévő pártot. Tiffán Orbán Viktor hathatós támogatásával parlamenti képviselő és befolyásos baranyai Fidesz-politikus lett, Ákos megmaradt civil támogatónak.

Politikai közösségükből azonban szorosabb együttműködés is kialakult. 2005-ben közösen nyitottak nyitották meg Budapesten az Andante Borpatika nevű étterem-borozót. Ákos nemrég egy magazinban azt mondta, Tiffán Zsolt borásszal az volt a céljuk, hogy az üzletben bemutassák a művészetek és a bor kapcsolatát, valamint szolgálják a minőségi borfogyasztás kialakulását Magyarországon.

A cégadatok szerint a Lánchíd közelében működő, immár tízéves vállalkozás nem hozott üzleti sikert: az Andate Borpatika üzemeltetésére létrehozott, azonos nevű közös kft. az elmúlt négy évben folyamatosan milliós veszteséget termelt.

Szárnyal a Fehér Sólyom

Ákos azonban egy másik cége révén simán hódolhat borbarát szenvedélyének. A zenei bizniszben használt Fehér Sólyom Bt. az elmúlt években ténylegesen szárnyalt, 2012 óta stabilan 90-100 milliós adózott eredményt tudott felmutatni minden évben.

Az üzleti sikerhez az is hozzájárulhatott, hogy a zenész komoly állami megrendeléseket és támogatásokat is elnyert. Az első nagyobb állami megrendelését 2013-ban kapta. Akkor az MTVA szerződött a Fehér Sólyommal. A feladata az volt, hogy a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, valamint az MR4, MR6 és MR7 rádiócsatornák hangzó arculati elemeit készítse le. A szerződés részleteit MTVA nem volt hajlandó kiadni, ezért az Átlátszó.hu pert indított, amit meg is nyert. Ekkor derült, hogy 22 darab, egymással összefüggő elemből álló szignál készítéséért összesen 12 millió forintot fizetettek ki Ákosnak.

Az NKA idén májusban 10 millió forintot adott a Karcolatok című műsorának a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben való bemutatására. Az összeg alapján egyértelműen, hogy Ákos az állami támogatási alap favoritja volt, hiszen a 18 milliós keret fennmaradó, kisebbik részen hat másik előadónak és együttesnek kellett osztoznia.

A jelek szerint bizonyos helyeken kiemelt gázsival koncertezhetett is. Vácon például – úgy tűnik –, hogy az önkormányzati tulajdonú kulturális szervezőcégnek egyetlen Ákos-fellépés megért 10 millió forintot. Az énekes a váci önkormányzat tulajdonában lévő Váci Dunakanyar Színház Kft. által idén júniusban megrendezett V4 Fesztivál egyik fellépője volt, az önkormányzati kft. azonban stratégiai titokként kezeli a művésszel kötött megállapodása tartalmát. Az összegre egy bírósági perben felbukkant jegyzékből lehet következtetni. A teljes éves szerződésállományt felsoroló listában a Fehér Sólyom Bt.-t is felsorolták (igaz, kft.-ként), és a cég neve mellett 10 millióról szóló megállapodás szerepel.

A legnagyobb összegű bevétel azonban minden valószínűség szerint a Telekom szponzorációja volt. A több tízmilliósra becsült támogatást a cég éppen Ákos tévéinterjúja miatt vonta vissza. A Telekom azonban ezzel magas rangú kormányzati szereplők haragját váltotta ki, a kormány csütörtökön felmondott egy csomó kormányzati mobil-előfizetést.