Teljes visszavonulás: nem lesz Hóman-szobor

2015.12.18. 11:37

Úgy néz ki, a sok felelősségtologatás és lebegtetés után eldőlt: nem lesz Székesfehérváron szobra Hóman Bálint egykori történész-politikusnak, aki sokak szerint antiszemitizmusa, a németekkel való kollaborációja, illetve Szálasi és a nyilasok támogatása miatt sem méltó erre (arról, hogy ki volt Hóman, itt írtunk). A szoborállítás ötlete ráadásul óriási nemzetközi visszhangot váltott ki.

Az MTI szerint most a szobrot kezdeményező, arra pénzt gyűjtő Hóman Bálint Kulturális Alapítvány azonban elállt tervétől, erről Székesfehérvár polgármesterét levélben tájékoztatták. A város közgyűlése pénteken tudomásul vette a döntést, ezért hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának a visszavonását jelenti. 

A testület a döntést 20 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Cser-Palkovics András Fidesz-KDNP-s polgármester arról beszélt, jogi értelemben az alapítvány a szoborállítás kezdeményezője, a döntés azonban a közgyűlésé:

"Meggyőződésem, ha a korábban Székesfehérváron megtartott Hóman Bálint-konferenciák kellő nyilvánosságot kapnak, és az ellenérvek is megjelennek, akkor a folyamat másként alakult volna" - mondta a polgármester, aki szerint a tanulságot a közgyűlés levonta.

A botrány kronológiája

2015. március 6-án a Fővárosi Törvényszék rehabilitálta Hóman Bálintot, akit még 1946-ban ítéltek el háborús bűntettért, amiért támogatta a Szovjetunió elleni hadba lépést. Hóman posztumusz felmentését ügyvédként Varga István volt fideszes képviselő érte el.

Hóman Bálint
Hóman Bálint

2015-re a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány nevű civil szervezet 15 millió forintot kapott az Igazságügyi Minisztériumtól, további közel 2 milliót pedig a székesfehérvári önkormányzattól, hogy szobrot állítsanak Hómannak Székesfehérváron. Az önkormányzat fideszes és jobbikos képviselői álltak az ügy mellé, miközben a baloldal, zsidó szervezetek és civilek tiltakoztak.

Ahogy közeledett a szoborállítás december 29-i dátuma, úgy érkeztek a tiltakozások. Amerikai zsidó szervezetek és antiszemitizmus ellen küzdő kongresszusi politikusok is több hullámban bírálták a projektet. A legfőbb bajuk az volt, hogy a magyar kormány közpénzt adott egy antiszemita politikus szobrára.

Az Orbán-kormány miniszterei, Lázár János, Balog Zoltán és Trócsányi László sorozatosan elhatárolódtak a szoborállítástól. A felelősséget a civilekre hárították, hiszen ők a kezdeményezők, illetve Székesfehérvár önkormányzatára.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András kiállt a szobor mellett és arról beszélt, se Budapestről, se Amerikából ne mondják meg neki, kinek lehet emlékműve a városban, és kinek nem. Két nap alatt azonban még ő is meghátrált, és felszólította a Hóman Alapítványt, ne állítson szobrot, vagy fizesse vissza a közpénzt, amit a szoborra kapott.

Kováts Gábor, a Hóman Alapítvány elnöke három napja kiállt a sajtó elé és azt mondta, mindenképpen felállítják a szobrot. Ahogy azonban megírtuk, maga az alapítvány sem viselhetné Hóman nevét a fideszes alaptörvény és egy olyan törvénymódosítás szerint, mely korlátozta az önkényuralmi rendszerekhez kötődő névhasználatot. 

Kedden az Egyesült Államok képviselője, Robert Berschinski helyettes államtitkár nyilvánosan is felszólította a magyar kormányt, hogy ne csupán ne támogassa, de akadályozza meg a szobor felállítását.

Orbán Viktor teljes fordulatot hajtott végre

Aznap a parlamentben Orbán Viktor egy ellenzéki kérdésre válaszolva beszélt Hómanról: elmondta, Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt, és bár a megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal.

Mint most kiderült, a kormány valóban leállította a teljes projektet. Ez már csak azért is szokatlan, mert Orbán Viktor ritkán szokott engedni a hazai és nemzetközi nyomásnak. Idén májusban, a Modern Városok sorozat székesfehérvári állomásán, a polgármesterrel való megállapodás megkötése után ugyanis a miniszterelnök még ezt mondta:

Van itt egy-két dolog, amit szeretnék – ha megengedik – a megállapodás konkrét tartalmát megelőzően szóba hozni. Az első dolog, hogy emlékezzünk meg arról, hogy ennek a városnak Hóman Bálint volt az országgyűlési képviselője, akit nemrégiben jogi értelemben teljes mértékben rehabilitáltak. Ez a városunk rehabilitációját is jelenti, ezért üdvözöljük ezt a döntést, és örülök annak, hogy Hóman Bálint emléke Székesfehérvár városából nem tűnik el, és reméljük, hogy hamarosan a tudományos és közéleti rehabilitáció is meg fog történni.