Az ügyészség mégis leszáll a siófoki Facebook-megosztókról

2015.12.19. 12:54

Becsület csorbítására alkalmas, valótlan tényállításokat tartalmazó cikk interneten történt megosztásával elkövetett bűncselekmény.

- szólt az ügyészség megfogalmazása, mivel gyanúsítható az a sok ezer Facebook-felhasználó, aki megosztotta azt a Balázs Árpád, Siófok korábbi polgármesteréről szóló cikket, amely még februárban jelent meg az „Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága” címen futó Facebook-oldalon.

siófok.png
Fotó: Facebook

A járási ügyészség még úgy gondolta, hivatalos személy rágalmazása történik, de a főügyészség ma kimondta, itt maximum magánvádas eljárás lehet.

A Belvárosi lakást 5 millióért, valaki? című cikk arról szólt, hogy Siófokon egy önkormányzati lakást messze áron alul hirdetett meg az akkor még Balázs irányítása alatt álló város. Az ingatlanügy teregetése miatt a volt polgármester a rendőrséghez fordult. A nyomozást az ügyészség felügyelete mellett a siófoki rendőrkapitányság indította meg, és az írás első 43 megosztójából 17 siófoki polgár ellen büntetőeljárást indított az elmúlt hónapokban.

És bár az ügy kipattanása óta folyamatosan nő a cikket megosztók száma − miután először a 444.hu írta meg, majd Gyurcsány Ferenc és többszáz DK-s kezdte el megosztani a posztot − a nyomozóhatóságot ez sem befolyásolta: a Fonyódi Járási Ügyészség egy hete elutasította azt a panaszt, amit a meggyanúsított és rabosított internetezők egy részét védő Czeglédy Csaba ügyvéd nyújtott be.

Czeglédy szerint ugyanis Balázs Árpád feljelentését és az abban szereplő állításokat a hatóságok nem értékelhetik közvádra üldözendő bűncselekményként, hiszen 2015 februárjában, a cikk megjelenése idején Balázs már rég nem volt polgármester. A fonyódi ügyészség azonban egy hete még kitartott amellett, hogy az internetezők a share gomb megnyomásával megalapozták a hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása miatt elkövetett rágalmazás vétségének gyanúját is.

A Somogy Megyei Főügyészség a mai közleményében azonban már úgy fogalmaz:

„Az önkormányzati ingatlan értékesítése kapcsán a polgármester az adásvételi szerződés megkötésekor mint eladó és nem mint hivatalos személy járt el, nem közhatalmi funkciót gyakorolt, ezért a Fonyódi Járási Ügyészséget utasítottuk, hogy az iratokat küldje meg az illetékes bíróságra magánvádas eljárás lefolytatása céljából."

Tehát mégsem lesz ügyészségi felügyelettel követett, hivatalos személy sérelmére elkövetett rágalmazás ügyében eljárás, maximum egy magánvádas.