Sorozatos törvénysértésekre bukkantak az egészségügyben

2015.12.19. 08:35
Egyes kórházakban alig alkalmazzák a közbeszerzés szabályait. Bizonyos intézményekben sorozatosan megszegik a törvényt. Ezek az első megállapításai annak az ellenőrzés-sorozatnak, amelyet az Állami Számvevőszék által indított egészségügyben. Domokos László elnök szerint ez a terület az egyik legrendezetlenebb.

A kórházak sokszor közbeszerzés nélkül vásárolnak eszközöket, és gyakoriak a könyvelési hiányosságok is - mondta a Magyar Időknek Domokos László ÁSZ-elnök. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hozzálátott az egészségügy ellenőrzéséhez,

az eddigi tapasztalatok szerint ez a terület az egyik legrendezetlenebb.

Domokos szerint előfordul, hogy egyes intézmények már a szerződések megkötésekor tudják: az ellenértéket pénz hiányában nem fizetik majd ki. A számvevőszék vezetője úgy vélte: a köztulajdonban álló társaságoknál most jött el a gazdasági rendszerváltás ideje.

Az egyik legnagyobb gond, hogy a vizsgált intézmények alig-alig alkalmazzák a közbeszerzés szabályait. Ez súlyos probléma, mivel

egyes kórházakban sorozatosan megszegik a törvényt

- jegyezte meg az ÁSZ elnöke. Domokos László hangsúlyozta, hogy az ÁSZ az adófizetőket képviselő szervezet és gazdálkodási kérdésekkel foglalkozik. Abban nem foglalhat állást, hogy szakmai szempontból mikor megfelelő az ellátás vagy például milyen az ideális munkaszervezés és anyagfelhasználás egy kórházban.