Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Beszólt Magyarországnak az UNHCR és az Európa Tanács

2015.12.21. 21:29

„Felszólítás Magyarországnak, hogy tartózkodjon az intoleranciát és gyűlöletet elősegítő politikától és lépésektől″ címmel adott ki közleményt hétfőn az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztossága), az Európa Tanács és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (DIEJH).

A szervezetek sürgetik, hogy Magyarország tartózkodjon az olyan politikai irányvonaltól és lépésektől, amelyek növelik a menekültekkel és a bevándorlókkal szembeni intoleranciát és félelmet, és táplálják az ellenük irányuló idegengyűlöletet.

A három szervezet közösen szólítja fel Magyarország vezetését, „az emberiesség igaz szellemében segítse mindazokat, akik, nem lévén más választásuk, a saját akaratuk ellenére kényszerültek elhagyni a hazájukat, és most Európában keresnek biztonságot″.

Emlékeztetnek: a magyar kormány decemberben új kampányt indított, amelyben „a fegyveres konfliktusok elől menekülőket a vallásuk és a származási helyük alapján bűnözőknek, megszállóknak és terroristáknak festi le, és a bevándorlókat is célkeresztjébe veszi″. A kampány a tervek szerint két hónapon át fut majd karácsonyon keresztül egészen 2016. január végéig.

A nyilatkozatot megfogalmazó három szervezet közösen hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a magyar kormány ismerje el: a menekültek súlyos traumákat, tragédiákat és veszteségeket szenvedtek el, mielőtt Európába érkeztek, ahol újra szeretnék kezdeni az életüket távol a háborútól.

Az aláírók Magyarországtól, mint az egységes Európa részétől azt várják, hogy járuljon hozzá azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyekkel a kontinens kezelni igyekszik a II. világháború óta legsúlyosabb menekültválságát, és teljesíti az általában a nemzetközi jogból, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait.