Minden rendőr megkapja, ami jár, de ez nem biztos, hogy jó lesz

01
2015.12.21. 10:24

„Minden, a déli határon az elmúlt hónapokban szolgálatot teljesítő rendőr megkapja az elvégzett munkáért járó pénzt” – idézte az országos rendőrfőkapitány helyettesének hétfői szavait az MTI.

Balogh János vezérőrnagy nyilatkozata azonban nem jelenti azt, hogy gyorsan rendeződni fog a vita a túlóráért járó illetményekkel kapcsolatban. 

A rendőrség ugyanis most azt állítja, a jogszabályt tévesen értelmezve utalt ki a rendőröknek túlszolgálat címén díjakat a határvidéken végzett munka után az ott pihenőben töltött időre.

A rendőrség mostani álláspontja szerint arra az időre csupán óránként bruttó 90 forint jár, nem pedig bruttó 2-3 ezer forint, mivel a pihenőben töltött idő készenlétnek, nem pedig túlszolgálatnak minősül.

A rendőrség a napokban felszólítást küldött ki több rendőrnek, hogy fizessék vissza a tévesen kifizetett díjakat – írta Magyar Nemzet. A lap szerint esetenként ez akár 200-260 ezer forint is lehet, amit a felszólítás szerint még idén vissza kell fizetni.

A Tettrekész rendőri szakszervezet főtitkára szerint az eljárás minden jogalapot nélkülöz. Szima Judit bíróságon is kész megvédeni a rendőrök igazát.

Balogh hétfői nyilatkozata szerint az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű vizsgálatot rendelt el a tömeges migráció miatt túlmunkát végző rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban, és ennek során több szabálytalanságot is találtak. Ezért indult el a tételes ellenőrzés az összes túlszolgálatot ellátó rendőr illetményével kapcsolatban.

Balogh kitartott amellett, hogy voltak jogalap nélkül felvett pénzek, ezért hozták meg a visszafizetésre vonatkozó döntéseket is. „Minden rendőr megkapja a jogos járandóságát, annyit és csak annyit” – közölte az országos rendőrfőkapitány helyettese.

A menekültválság legintenzívebb napjaiban a rendőrök akár 40 órát is szolgálatban voltak, elmondásuk szerint volt, aki a röszkei határról egyenesen budapesti futballmérkőzés rendfenntartására ment, a szolgálatok között gyakran csak néhány óra pihenőidőt kaptak. Többen arra panaszkodtak, hogy a szolgálat és a szállás között több mint egy órát kellett utazni, így a rövid pihenőidőért nem érte meg az út, ezért inkább a helyszínen – például a röszkei tábor mellett a rendőrautóban – pihentek, ám mivel ott voltak, sokszor a pihenőidő is munkavégzéssel telt.