Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Itt a tavasz

2015.12.22. 17:06

Többfelé is tavaszias hőmérsékleteket mértek kedden, helyenként 12-14 fokot, az igazi télnek nyoma sincs- írja az Időkép.hu.

Egyre többfelé felszakadt a ködtakaró, a hőmérséklet is emelkedni kezdett ezeken a tájakon, főleg a Dunántúl déli részén, valamint a Dunántúli-középhegység és az Alpokalja magasabb tájain is 12-14 fok köré melegedett a levegő.

A Dunántúl más tájain, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben is mérhettünk helyenként 10 fok körüli értékeket a kora délutáni órákban. Tartósabban borongós, nagyobb területre kiterjedő ködös idő elsősorban a keleti, északkeleti tájakon volt jellemző, itt csak 4-5 fok volt kora délután.

Budán még a nap is sütött

Érdekes, hogy kis területen is nagy volt a hőmérsékleti kontraszt, néhány kilométeren belül is voltak ködös, iletve napos tájak. A fővárosban a budai oldalon a hegyekben már korán feloszlott a köd, így itt több helyen is 10 fok körüli hőmérséklet volt a jellemző, ugyanakkor a pesti kerületekben helyenként csak 4-5 fok körüli értékeket mutattak a hőmérők nem sokkal 14 óra előtt.

Holnap is jó idő lesz

Szerdán a déli megyékben és a Kisalföld egy részén feloszlik a köd, majd több órára kisüt a Nap - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Máshol ugyan javulnak a látási viszonyok, de többfelé párás, néhol tartósan ködös és jórészt erősen felhős vagy borult idő várható. Jelentős csapadék nem lesz, legfeljebb néhol fordulhat elő ködszitálás. A déli, délnyugati szél kedden az Észak-Alföldön, szerdán inkább csak a Balatontól délre élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a magasabban fekvő helyeken - amelyek kilógnak a ködrétegből - ennél enyhébb lesz az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a felhős, párás területeken 2 és 7, a naposabb részeken 8, 13 fok között valószínű.

Ha viszont kíváncsi, Európában mennyivel volt melegebb a sokéves átlagnál a hétvégén, itt mutattunk egy szemléletes hőtérképet.